Kärleken till mat fick forskaren att satsa på korv

Skänk en slant – och få tillbaka korv. På en månad har privatpersoner samlat ihop 51 000 kronor för att stödja Kristofer Franzéns grisuppfödning. Han är dataforskaren som bytte storstadslivet mot den uppländska landsbygden för att göra korv.

Nordanvinden viner över Upplandsslätten men det hindrar inte 29 linderödssvin att böka vidare i snötäckta hagar. Kristofer och Li Franzén flyttade från sin lägenhet i en Stockholmsförort hit till den lilla byn Rönna utanför Enköping för två år sedan. I veckan började ombyggnaden av gårdens gamla svinhus till charkuteri och gårdsbutik. Produktionstakten kommer att vara låg (en slaktad gris i veckan) och slutprodukterna exklusiva.

– Min idé är att vara så öppen som möjligt. Att allt ska vara helt transparant, från när grisarna föds tills att de blir korv. Det ska finnas glasväggar där man kan se när jag styckar grisarna, berättar Kristofer.

Marknadsföringen sker genom de sociala medierna på internet: Twitter, Facebook och Youtube. En del av finansieringen till bygget är bidrag från privatpersoner. Det kallas för crowdfunding, folkfinansiering. På en månad har 51 000 kronor samlats in via internet. De som skänkt pengar kommer att få tillbaka dem i form av köttlådor, korvkurser och kel med grisarna beroende på beloppens storlek.

– Men jag får tillbaka i mer än pengar eftersom jag kommer i kontakt med de som är intresserade.

Det började med ett stort matintresse. Kristofer funderade på hur korvtillverkning går till och varför kvaliteten på svenska charkuterier är så mycket sämre jämfört med Tyskland, Polen, Frankrike och Italien. Kristofer startade en blogg för att skriva om sina korvexperiment.

Efter flera kurser i mathantverk och en egen korvbok slog tanken på att göra hobbyn till ett arbete rot. Fram tills nu har han försörjt sig på avgångsvederlaget från sin tidigare forskartjänst men framöver ska han försörja sig som lantbrukare på heltid. Ännu vill han dock inte titulera sig som bonde.

– Jag kallar mig inte för författare heller bara för att jag har skrivit en bok.