Kasper stoppade skenande lastbil

Kasper Svensson orkade inte ta bort grusskopan från frontlastaren – och det var tur. Han kunde därför snabbt hjälpa polisen att få stopp på en skenande lastbil.

Polisen bad Kasper Svensson att skotta jord med sin NH5030 så att man på ett säkert sätt kunde stoppa en skenande lastbil.
Polisen bad Kasper Svensson att skotta jord med sin NH5030 så att man på ett säkert sätt kunde stoppa en skenande lastbil. FOTO: FILIP ROTKIRK

Förra måndagen hade Kasper Svensson från Mellemarka i västgötska Skånings-Åsaka inte orkat plocka av grusskopan från frontlastaren på gårdens New Holland 5030T när han skulle åka för att äta lunch.

På vägen tillbaka stoppade en polis Kasper.

Lastbil utom kontroll

Polisen hade då tidigare blivit kontaktad av en lastbilschaufför, på väg på E20 vid Vårgårda, som berättade att han inte hade kontroll på lastbilen. Polisen skickade därför flera patruller som gav honom friväg.

I den gula ringen syns avfarten som Kasper Svensson jämnade till med den blå traktorn till höger i bild. Det var där som polisen kunde leda av den skenande semitrailern/lastbilen från E20 och ut på åkern.
I den gula ringen syns avfarten som Kasper Svensson jämnade till med den blå traktorn till höger i bild. Det var där som polisen kunde leda av den skenande semitrailern/lastbilen från E20 och ut på åkern. FOTO: GOOGLE MAPS

– Polisen sa att de behövde hjälp att få stopp på en skenande lastbil. De undrade om jag kunde jämna till ett ställe där lastbilen kunde köra av E20 och ut på en åker. Jag hade tio minuter på mig, berättar Kasper.

Han slätade till utfarten på åkern och körde bort och parkerade på infarten till gården.

”Motorn stegdog i lösa jorden”

– Det tog säkert två minuter innan lastbilen kom. Föraren kunde reglera gasen men transmissionen hade hängt sig. När lastbilen kom körde den ungefär 50 km/tim. Motorn gick på tomgång på sjätte växeln, så när bilen kom ut i den lösa jorden på avfarten så stendog motorn.

Transportstyrelsen och lastbilstillverkaren Scania ska nu utreda hur en tung lastbil kunde skena längs E20 utan att föraren kunde bromsa, rapporterar lokala medier.

Den 17-årige hjälten Kasper Svensson går första året på skogsbrukslinjen på Svenljunga Naturbruksgymnasium. På ledig tid jobbar han på granngården Märene Mjölk som maskinförare.

Se polisens film på hur semitrailern kör av vägen här: