Kemiskt växtskydd för tyska ekoodlare

Låt ekoodlare rädda sina grödor med kemiska växtskyddsmedel och dra ned på djurskyddskraven. Det föreslår den framtida jordbruksministern i Tyskland.

FOTO: HARDI

Låt ekolantbrukare använda kemiska växtskyddsmedel och dra ned på djurskyddskraven i tyska stallar. Det väntas en framtida konservativ-socialdemokratisk koalitionsregering i Tyskland föreslå, skriver Fokus (betallänk).

– För att skydda sina grödor skulle många ekoodlare tillfälligt vilja kunna tillgripa konventionella växtskyddsmedel. Men det får de inte.

Det sade vice ordförande för det tyska konservativa partiet CDU, Julia Klöckner, i en intervju på måndagen med nyhetsbyrån RND publicerad i tidskriften Focus webbupplaga. Klöckner har pekats ut som jordbruksminister i den väntade tyska koalitionsregeringen mellan konservativa och socialdemokrater.

Bristen på säkert växtskydd "kostar vissa jordbrukares deras existens, många andra avhåller sig av det skälet från att ställa om till ekoodling, underströk Klöckner.

– I svåra situationer måste vi tillåta ekoodlare att använda konventionella växtskyddsmedel, men det kräver ytterligare forskning.

CDU-politikern uttalade sig också om vad hon kallade maximalkrav på djurskydd. Dessa leder till att "tyska stallar försvinner, istället hålls djuren under sämre förhållanden i angränsande länder". Men Julia Klöckner medgav att det finns förbättringsbehov i tysk djurhållning.

– Jag tycker det är oacceptabelt, när kalkoner inte kan stå upp på grund av sin egen vikt. Det är inte god djurvälfärd, sade hon till RND.

Ministern i spe ansåg också att det måste skapas alternativ till konventionell smågriskastrering samt dödandet av hankycklingar.

– Vi kommer att stödja vetenskaplig forskning om djurvälfärd. Redan i ägget kan man avgöra kycklingens kön, utan att behöva strimla några djur, sade Julia Klöckner.

LÄS MER: EU-barometer: Hyfsat läge för svenskt lantbruk