Kennet lyfter storsäckar i trepunktslyften

För flera år sedan när Kennet Johnsson behövde lyfta storsäckar utan frontlastare kom han på idén om en storsäckslyft för trepunktslyften. Nu tävlar han i Teknikutmaningen 2022.

Kennet Johnsson hade mycket nytta av lyften när han själv var aktiv lantbrukare.
Kennet Johnsson hade mycket nytta av lyften när han själv var aktiv lantbrukare. FOTO: REBECCA JOHANSSON

– Jag tänkte att jag måste ha något att lasta gödning med. Så jag gjorde en leksaksmodell först och testade om det gick. Sen svetsade jag ihop den här i pappas verkstad, säger Kennet Johnsson, numera pensionerad deltidslantbrukare i Gringelstad, utanför Kristianstad i Skåne.

Storsäckslyften är ungefär tjugo år gammal och har fått en liten uppfräschning i form av ny färg när Land Lantbruk är på besök. Kennet Johnsson tillverkade den när han fortfarande drev lantbruk. Han hade ingen lastmaskin eller frontlastare till traktorn, men behövde ha något att lyfta gödningssäckar med. Då bestämde han sig för att bygga en egen lyft, fast för trepunktslyften där bak på traktorn.

– Då blev jag mer oberoende och behövde inte låna någon traktor för att lyfta gödningssäckarna med.

FAKTA: Tävlingsdeltagare

Namn: Kennet Johnsson.

Ålder: 72 år.

Sysselsättning: Pensionerad deltidslantbrukare.

Bor: Gringelstad, som ligger cirka en mil utanför Kristianstad i Skåne.

Varför skickade du in ett bidrag till Teknikutmaningen? "För att jag läste om det i tidningen och såg att åldersgränsen från första året var borta, så då tänkte jag att nu ska jag skicka in." 

Lyften är från början byggd för säckar på 600 kilo men klarar dagens gödningssäckar på 750 kilo. Men för att lyfta ännu tyngre behöver den förstärkas främst i sidled enligt Kennet Johnsson.
Lyften är från början byggd för säckar på 600 kilo men klarar dagens gödningssäckar på 750 kilo. Men för att lyfta ännu tyngre behöver den förstärkas främst i sidled enligt Kennet Johnsson. FOTO: REBECCA JOHANSSON

Intresset för teknik och att bygga ihop saker har funnits med länge. Tillsammans med sin pappa och bror har han tidigare jobbat med att bygga om lastbilschassin till vagnar för lantbruk. Ännu längre tillbaka tillverkade de blastkrossar och potatisharvar till potatisodlare. Storsäckslyften har han däremot byggt själv, även om han har använt sin pappas smedja.

Lyften fästs i trepunktslyften på traktorn.
Lyften fästs i trepunktslyften på traktorn. FOTO: REBECCA JOHANSSON

Lyften består av två delar. Den första delen är själva fästet i traktorn som sitter fäst i trepunktslyften. Den andra delen är en arm som fästs i fästet. Det går att välja tre olika lägen beroende på hur högt eller tungt du behöver lyfta. Lyften är från början byggd för 600 kilo, men klarar också säckar på upp till 750 kilo. För säkerhetens skull kan det vara bra att ha en frontvikt på traktorn, så att den inte blir för tung bak och reser sig när den lyfter säcken enligt Kennet Johnsson. Det skulle också vara bra att förstärka lyften med bågar i sidled om den som standard ska lyfta 750 kilo, för ifall säcken börjar svaja åt sidorna för mycket när traktorn körs så finns det en risk att lyften inte håller, säger han.

– Skulle jag ha gjort den i dag skulle jag också ha svetsat fast en båge fram på lyften så att säckarna kan hänga stadigare mot den, i stället för att de bara hänger och pendlar fritt i luften.

Det finns också en förlängare till lyften, men den kan bara lyfta ungefär 400 kilo eftersom den kommer så pass långt ifrån traktorn.

– Vi använde den när vi skulle lyfta en flytbrygga och det gick jättebra.

Lyften är från början byggd för säckar på 600 kilo men klarar dagens gödningssäckar på 750 kilo. Men för att lyfta ännu tyngre behöver den förstärkas främst i sidled enligt Kennet Johnsson.
Lyften är från början byggd för säckar på 600 kilo men klarar dagens gödningssäckar på 750 kilo. Men för att lyfta ännu tyngre behöver den förstärkas främst i sidled enligt Kennet Johnsson. FOTO: REBECCA JOHANSSON

Tillverkningskostnaden med material och arbete uppskattar Kennet Johnsson till ungefär femtusen till sextusen kronor och tiden det tar att bygga ihop den till cirka fyra till fem timmar.

– Den blir inte så dyr och det går ganska snabbt att bygga ihop den.

FAKTA: Tävlingsbidrag

Idé: Storsäckslyft.

Fördelar: Lyfta tunga säckar på ett säkert sätt utan en lastmaskin eller frontlastare.

Till nytta för vem: I huvudsak lantbrukare, men också andra entreprenörer som behöver lyfta tungt.

Material åt prototyp: 5 millimeter järnbalkar och bult.

Tillverkningsprocess: Såga järnet, borra det som ska borras och sen svetsa ihop delarna.

Tidsåtgång: Ungefär fyra till fem timmar.

Fördelen med lyften är att det går att lyfta nästan vad som helst på ett säkert sätt, säger Kennet Johnsson. En annan fördel är att det går snabbt och smidigt att plocka isär lyften i två delar.

– Det är bara att slänga upp den på en vagn och ta med sig den.

Kennet Johnsson tror att många skulle kunna ha nytta av en sådan här storsäckslyft, inte bara lantbrukare som behöver lyfta storsäckar av gödning eller utsäde.

– Lantbrukare eller andra entreprenörer som behöver lyfta tungt. Om man behöver flytta en stor sten, eller tar hem byggmaterial och behöver lyfta ett paket med bräder, då skulle en sådan här lyft komma till användning.

LÄS MER: Så tävlar du Teknikutmaningen

LÄS MER: Läs om tidigare tävlingsbidrad och vinnare här!