Klartecken för tillverkning av trähägn

Nu kommer trähägnen mot vilt som testats på flera platser i Halland att börja tillverkas kommersiellt.

Nu kommer trähägnen mot vilt som testats på flera platser i Halland att börja tillverkas kommersiellt.
Nu kommer trähägnen mot vilt som testats på flera platser i Halland att börja tillverkas kommersiellt. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Det är det nybildade bolaget Svenska Viltstängsel i trä AB i Fagered i Halland som ska starta tillverkning mot beställning. Intresset är stort.

– Den stora fördelen med trähägn är att man slipper montera ner det när det inte behövs längre. Det bryts ner och förmultnar, säger Håkan Johansson, en av dem som står bakom tillverkningen.

Ökad flexibilitet med trähägn

Etableringskostnaden för ett trähägn är cirka 15 procent högre än för ett traditionellt stålnätshägn. Men eftersom demonteringen av ett stålnätshägn kostar en hel del, ibland mer än hälften av anläggningskostnaden, kan den sammanlagda kostnaden till och med bli lägre för ett trähägn.

Ett trähägn har också en ökad flexibilitet. Det är enklare att sätta upp i en blockig eller kuperad terräng jämfört med ett stålnätshägn. Tyskland används trähägn sedan många år tillbaks.

”Skogsägare får möjlighet att se i höst”

Det nybildade bolaget kommer att kunna leverera hägn, med eller utan montering.

– Vi har haft en visningsdag då vi visat hägnet för bland annat plantskolor och virkesinköpare. Skogsägare kommer att få möjlighet att se hägnet på skogsdagar i höst, säger Håkan Johansson.

LÄS MER: PREMIUM – Trähägn ska förhindra betesskador