Klimatlösningen är inte vegansk kost

Nästa gång jag är i Stockholm kommer jag inte välja den stora hotellkedjan som stolt skyltat med sitt hållbarhetsarbete. Nej, jag kommer ännu en gång besöka min amerikanska bondekollega, skriver Elisabeth Hidén, LRF Ungdomen.

Elisabeth Hidén, Ordförande, LRF Ungdomen.
Elisabeth Hidén, Ordförande, LRF Ungdomen. FOTO: THERESEERIKSSONFARMPHOTO

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Förra året irrade jag runt i Stockholm för att hitta ett ställe som serverade lunch. Klev in på en liten restaurang som erbjöd dagens rätt för dryga hundralappen. Jag valde en kycklingrätt och kocken kom ut med en skål mosad potatis blandat med smör till min son och började prata. Han berättade att potatisen var ekologisk och från Sverige. Ja, all mat från restaurangen var närproducerad och ekologisk, helt utan tillsatser eller färgämnen.

Jag blev lite förvånad då kocken pratade engelska, lokalen var enkel, priset lågt och skyltarna utanför diskreta. Efter ett kort samtal kom det fram att han var från en gård i USA och visade stolt upp bilder på sig själv som pojke med en kalv i koppel. Flytten till Sverige gjordes några år efter att familjens mjölkgård slagits ihop med en större gård. Då förstod jag varför han köpte lokalproducerad mat från gårdar han besökt, av bönder han hade en relation med. Han var lantbrukare i grunden och förstod hur mat produceras.

Företag och kommuner styr mot vegetarisk och vegansk kost för att vara hållbara. För några år sedan beslutade en livsmedelskedja att ge dubbel bonus för vegetariska produkter för att uppmuntra ”goda handlingar”. Förra året delade en kommun ut sitt miljöpris till en förskola som ”på ett proaktivt sätt belyst frågan om vegetarisk mat som standard och kött som tillval”. Nu senast slopade en stor hotellkedja nötkött på lunchbuffén för att nå sina hållbarhetsmål.

Frågan jag ställer mig när jag läser sådant är vad målen är? Vad de mäter och hur deras vision ser ut?

Skillnaden på mat och annan konsumtion är att vi måste äta. För mig är ekvationen ganska enkel, alla behöver cirka 2000 kilokalorier om dagen, och en välbalanserad blandning av näringsämnen för att fungera optimalt.

Det kan vara svårt att ta hänsyn till allt, såsom arbetsförhållanden, öppna landskap, antibiotikaanvändning, vattenanvändning, växthusgaser med mera. Och hur man värderar dessa saker är upp till var och en. Det är inget fel att utesluta animalier, men en vegansk kost är inte lösningen på de klimat-, miljö- och hållbarhetsutmaningar vi står inför. Sett till koldioxid per kalori är kött ett ganska bra livsmedel. Idisslande djurs gräsätande är också bra för växtföljden. Baljväxter som skulle kunna ersätta proteinet kan inte odlas särskilt ofta på samma fält och bidrar varken med gödsel eller kan beta landskapet.

Nästa gång jag är i Stockholm kommer jag inte välja den stora hotellkedjan som stolt skyltat med sitt hållbarhetsarbete. Jag kommer inte heller köpa en sallad på livsmedelkedjan som ger dubbel bonus. Nej, jag kommer ännu en gång besöka min amerikanska bondekollega.

Elisabeth Hidén, Ordförande, LRF Ungdomen.

LÄS MER: Vilken tur att det finns kakor