Kommer växtbaserat protein ersätta köttet?
Är växtbaserat protein framtiden eller bara en dagslända? Det är en fråga som även tillverkarna av ärt- och bönbiffar ställer sig, skriver Lena Johansson.
Är växtbaserat protein framtiden eller bara en dagslända? Det är en fråga som även tillverkarna av ärt- och bönbiffar ställer sig, skriver Lena Johansson.
Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.
I somras hade jag förmånen att besöka ett antal danska företag som producerar växtbaserat protein av ärtor, bönor och till och med gräs. Det senare bolaget inriktade sig främst på foder till djur som inte idisslar. Men i framtiden hoppas man även kunna framställa människoföda av gräs. En utmaning är då att lyckas avlägsna den beska smak som dröjer sig kvar i torkat gräspulver.
De mest optimistiska prognoserna talade tidigare om att redan på 2040-talet skulle konsumtionen av veganska alternativ ha gått om köttkonsumtionen. På senare tid har dock dessa prognoser börjar grumlas något. Efter en raketartad uppgång i försäljningen har de danska tillverkarna sett en tendens till avmattning. Kanske är det den första tidens nyfikenhet på växtbaserade alternativ som nu börjar lägga sig.
– Vi kan inte leva på veganerna, för de är bara ett par procent av befolkningen och ökar inte. Men vi kan inte heller leva på vegetarianerna, för även om de ökat något på senare år är de för få. Vi måste locka till oss flexitarianerna, köttätare som vill byta ut några mål i veckan mot vegetariska alternativ, förklarade en av tillverkarna.
Flexitarianerna verkar dock inte längre vara riktigt lika förtjusta i bönburgare, ärtbullar, sojakorvar och quornfärs. Kanske väljer de att variera köttet med rena grönsaker i stället för med processade veganalternativ.
Mathistorikern Richard Tellström dömde i en intervju i Svenska Dagbladet i somras helt ut de plantbaserade alternativen som en dagslända. ”Att äta tillagat kött har varit ett vinnande koncept i två miljoner år. Både du och jag lever tack vare våra förfäder som åt kött”, konstaterade han.
"Istället-för-produkter" har svårt att få långsiktig lönsamhet och är knutna till en specifik epok, anser han och jämför med 1960-talets pulvermixer, som inte blev särskilt långlivade.
Företag, finansiärer och många politiker ställer dock stora förhoppningar till en ökande efterfrågan på växtprotein. Till och med stora slakteriföretag, till exempel den amerikanska jätten Tyson Foods, har investerat i tillverkningen, även om de växtbaserade ersättningarna än så länge bara står för drygt 2 procent av den totala köttmarknaden.
I Sverige ökade köttätandet rejält när vi gick med i EU och billig import plötsligt fanns i köttdiskarna. Förmodligen har också priset störst påverkan på köttätandet, så om priset nu går upp kommer kanske antalet flexitarianer automatiskt att öka. Då blir det intressant att se om de byter köttet mot bönfärs eller grönsakssoppa.