Kooperation stor del av näringslivet

De 100 största kooperativa och ömsesidiga företagen i Sverige har tillsammans en omsättning på 434 miljarder och 100 000 anställda. Det visar ny statistik som Svensk Kooperation har tagit fram.

KF hamnade på andra plats.
KF hamnade på andra plats. FOTO: COOP

– De kooperativa och ömsesidiga företagen utgör en viktig del av näringslivet i Sverige och är större än de flesta tror, säger Tommy Ohlström, ordförande i Svensk Kooperation.

Arla störst

I Sverige finns fem stora kooperativa familjer som 2017 tillsammans omfattade 92 ekonomiska föreningar. I rapporten har Svensk Kooperation valt att summera varje familj till ett samlat företag. Det betyder att ytterligare 95 ekonomiska föreningar ryms på listan över de 100 största.

Här finns listan över de största företagen

Det största företaget, Arla, är det enda som inte är en svensk ekonomisk förening. Arla hade en omsättning på drygt 100 miljarder kronor, medan det minsta, Böskolans Friskola, omsatte 38 miljoner.

Flera saknar anställda

Sju av företagen hade 1 000 anställda eller fler, medan fem stycken helt saknade anställda. De fem största ekonomiska föreningarna är omsättningsmässigt, enligt rapporten, Arla, KF, Lantmännen, Södra och OK.

Undersökningen omfattar de 100 största ekonomiska föreningarna och de ömsesidiga företagen i Sverige. Det finns ytterligare cirka 30 000 ekonomiska föreningar i Sverige.