Kor fastklämda under urspårat tåg

Ett tåg krockade med en grupp kor mellan Säffle och Åmål. Flera kor klämdes fast under det urspårade tåget och 24 kvigor dog.

Ett tåg har kört på och dödat flera kor mellan Säffle och Åmål.
Ett tåg har kört på och dödat flera kor mellan Säffle och Åmål. FOTO: MOSTPHOTOS

En krock mellan ett tåg och flera kor har stoppat tågtrafiken på en sträcka mellan Säffle och Åmål, rapporterar flera medier.

Jägare kontaktade

– Tåget har spårat ur och det ligger ett antal kor fastklämda under. Vi har kontaktat jägare som ska hjälpa djurägaren att avliva ett antal skadade kor, säger Mats Öhman vid polisen i region Bergslagen, till tidningen.

Ett par djur klarade sig

Enligt Säffle-Tidningen ska olyckan ha inträffat runt 11.30 på onsdagen.

Bara två eller tre kvigor ur flocken klarade sig undan olyckan. Hur djuren tagit sig ut ur sin inhägnad är svårt att säga.

– De räknades in vid klockan halv tio i dag och då låg de lugnt i hagen. Sedan vet vi inte vad som hänt, men hela flocken har tagit sig ut ur den instängslade hagen och gått en god bit innan de kom hit, säger djurägaren Katarina Blidstam till Säffle-Tidningen.

– Det går inte att beskriva. Det här är djur som vi tagit hand om sedan de var nyfödda.

Flera timmars arbete

Ett 50-tal resenärer sitter fast på tåget och tågstoppet berör bland annat tågresor mellan Karlstad och Göteborg. Trafikverket skriver på sin hemsida att trafiken inte kommer att kunna återupptas förrän tidigast klockan 18.