Köttbranschen nappar på Ardalan Shekarabis utspel

Köttproducenterna gör tummen upp för civilministerns förslag att öppet redovisa vilka kommuner som ställer djurskyddskrav i sin upphandling, och vilka som struntar i det. Syftet är att öka trycket på det offentliga att handla svenskt och närproducerat.

Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter.
Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter. FOTO: GÖRAN BERGLUND

– Det vore ju jättebra med ett register där alla kan se hur kommunerna har handlat. Det skulle ju sätta press på politikerna, särskilt i dessa valtider, säger Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter.

Det var i förra veckan som civilminister Ardalan Shekarabi gick ut i Land Lantbruk och uppmanade köttbranschen att avslöja vilka kommuner och landsting som faktiskt utnyttjar lagens nya möjligheter och ställer djurskyddskrav i nivå med de svenska i sin upphandling. Om informationen görs tillgänglig på en webbplats, så skulle det snabbt få effekt, menade Ardalan som kan tänka sig skärpta lagkrav. Men först passar han bollen vidare till köttbranschen.

Inte konkret handling

Jan Forssell fångar upp den.

– Våra medlemmar är väldigt på i upphandlingsfrågorna, det märker man.

Jan Forssell noterar att djurskyddsfrågorna på senare år har slagit igenom i debatten om vilket kött som serveras av de offentliga köken, men inte lika mycket i konkret handling.

– Politikerna är ute och pratar för det närproducerade och om hur man ska gynna det lokala. Men sedan gör tjänstemännen som håller i pengarna kanske något annat. Så upplever jag det i alla fall ibland, säger Jan Forsell som vill titta närmare på frågan om hur ett öppet register skulle kunna ordnas.

"Synliggöra är väl jättebra"

Sedan flera år redovisar Ekomatcentrum hur mycket ekologiska livsmedel som kommunerna upphandlar, vilket visar att genomlysning är möjlig.

Lika positiv till Ardalan Shekarabis utspel är Åsa Odell, ordförande i LRF Kött.

– Att synliggöra vem som ställer krav och vilken typ av krav man ställer i en upphandling är väl jättebra.

"Jätteintressant läsning"

Hon har också tankar om hur LRF skulle kunna medverka i en faktainsamling.

– Jag tror att många av våra kommungrupper skulle vara intresserade av att arbeta med det här. Om det till exempel står i Trelleborgs Allehanda hur kommunen upphandlar upp så tror jag att det är jätteintressant läsning för oss som bor i kommunen.

Fakta: Så säger lagen

Den 1 januari 2017 fick Sverige en ny upphandlingslag som gör tydligt att det går att ställa vissa krav på djurskydd som motsvarar svensk lagstiftning.

Exempel på sådana krav är utevistelse, förbud mot rutinmässig svanskupering och golvets beskaffenhet hos grisar.