Krafttag i vargfrågan: Snabbare beslut om skyddsjakt

Upprepade vargattacker har fått fem sydsvenska länsstyrelser att den här sommaren och hösten ta beslut om skyddsjakt på varg. Ingen varg har dock skjutits under den här tiden. Den senast beslutade skyddsjakten i Kronoberg avslutas i morgon fredag.

Det är viktigt att det till slut blev ett skyddsjaktsbeslut, det är ett mentalt stöd för lantbrukare och människor på landsbygden, säger Anders Richardsson, ordförande LRF Halland.
Det är viktigt att det till slut blev ett skyddsjaktsbeslut, det är ett mentalt stöd för lantbrukare och människor på landsbygden, säger Anders Richardsson, ordförande LRF Halland. FOTO: TRONS

Anledningen till skyddsjakterna är upprepade angrepp på får. I norra Halland har en gård utsatts för fyra angrepp och 60 djur har dödats.

– Det här handlar om en varg som blivit orädd för människor. Det är viktigt att det till slut blev ett skyddsjaktsbeslut, det är ett mentalt stöd för lantbrukare och människor på landsbygden, säger Anders Richardsson, ordförande LRF Halland.

Tre angrepp på tre dagar i Osby kommun

Den 6 oktober avslutades skyddsjakten i Halland utan att någon varg skjutits. Även i Skåne avslutades en skyddsjakt i måndags utan att någon varg skjutits. Jan Hultgren, verksamhetsutvecklare på LRF Skåne, berättar att det skett fem dokumenterade angrepp i Skåne i fem olika kommuner.

– Skyddsjakten beviljades efter att det skett tre angrepp på tre dagar i Osby kommun i början på september, säger Jan Hultgren.

Jan Hultgren konstaterar att länsstyrelsen varit snabbare med sitt beslut om skyddsjakt den här gången mot vad man varit tidigare år när det varit vargangrepp i Skåne.

– Vad vi skulle önska är att man tar beslut om en längre tid för skyddsjakt och om ett större område. Det är positivt att man den här gången tagit beslut både i Skåne och Kronoberg om samma varg. Det är svårt att jaga varg, man måste ha en observation på den för att veta var den finns, säger jan Hultgren.

Samma individ orsakade flera av angreppen

Av skyddsjakten i Kronoberg återstår två dagar. Hur många vargar det är som rört sig i de fem länen, förutom nämnda även Jönköping och Västra Götaland, vet man inte. Men en stor andel av angreppen har efter dna-tester konstaterats ha orsakats av den så kallade Tönsentiken som i våras började vandra söderut från Tönsenreviret utanför Bollnäs. Det var den tiken som stod bakom angreppen i Osby som ledde till skyddsjaktsbeslut.

För LRF:s medlemmar är rovdjursfrågan hetare än någonsin. Det märktes tydligt på riksförbundsstämman förra veckan då Per Willén, regionordförande i Örebro LRF, med stort stöd från övriga regioner drev igenom en motion om krafttag i vargfrågan. Bland annat ska LRF arbeta för en omedelbar skyddsjakt efter angrepp.

24 vargar får fällas i fyra län

Förra veckan kom också beskedet att 24 vargar får fällas i fyra län vid den kommande licensjakten på varg. Jakten inleds den 2 januari 2021 och avslutas den 15 februari eller när länsstyrelsen avlyser jakten. Det är länsstyrelserna som har tagit beslut om jakten.

I Värmland får sex vargar fällas och jakten ska bedrivas i reviret Stora Bör i sydvästra Värmland. Länsstyrelserna i Örebro och Västmanlands län har tagit ett gemensamt beslut om jakt på sex vargar i Vidalnreviret som ligger på gränsen mellan de båda länen. I Gävleborg får tolv vargar skjutas i jakt omfattar sex vargar i Ryssjöreviret och sex vargar i Andåreviret.

Senast det var licensjakt på varg var i januari 2018. Det jagades i fyra vargrevir i Örebro, Dalarna, Värmland och Västmanland. Av totalt 22 tilldelade vargar fälldes 15 vargar. I Kindlareviret i Örebro län fälldes inte en enda varg.