Krav-certifieringen värd 1,5 miljarder
Krav-certifieringen återför cirka 1,5 miljarder kronor per år till det svenska ekologiska jordbruket, visar en ny rapport som presenteras i dag, tisdag.
Krav-certifieringen återför cirka 1,5 miljarder kronor per år till det svenska ekologiska jordbruket, visar en ny rapport som presenteras i dag, tisdag.
Totalt produceras ekologisk råvara till ett värde på 5-6 miljarder kronor hos svenska lantbrukare. Värdet i Krav-certifieringen, det vill säga den summa som går tillbaka till bönderna för att de har valt att certifiera sig, är alltså 1,5 miljarder kronor, enligt rapporten som analys- och konsultföretaget Agrovektor har tagit fram på uppdrag av Jordbruksverket.
Cecilia Ryegård vid Agrovektor har gjort beräkningarna och framhåller att det är första gången som Krav-certifieringens ekonomiska mervärde fastställs.
Den ekologiska mjölkproduktionen i Sverige har ett värde om cirka 2,2 miljarder kronor och svarar för närmare 44 procent av den totala ekologiska råvaruproduktionen 2018-2019.
Värdet i den ekologiska spannmålsproduktionen är cirka 1 miljard kronor, motsvarande omkring 20 procent av totalsumman.
"Efter att det tidigare varit i stort sett en total bristsituation på ekologiskt, både på animalier och spannmål, så är nu läget lite annat. Spannmålsbristen består och ser så ut att göra fram till nästa rapport, även om vi skulle få en betydligt bättre skörd 2019. När det gäller animalier är det istället överskott på det mesta. Producenter har lagt av eller gått tillbaka till konventionell produktion när det gäller ägg, kyckling och gris", säger Cecilia Ryegård i ett pressmeddelande.
Enligt henne går ekoförsäljningen i Sverige fortsatt trögt. Rapporter för årets inledande månader vittnar om blygsamma ökningar och andelsminskningar.
"Axfood ökade lite drygt 1 procent första kvartalet, men andelen minskade på eko, eftersom totalförsäljningen ökade mer, samma gäller Systembolaget, som varit en pålitlig leverantör av strålande ekosiffror under många år. Detta är en tydlig trend för svensk ekoförsäljning just nu."
I andra länder, exempelvis Danmark, Tyskland och Frankrike, vinner eko däremot marknadsandelar, visar rapporten. Mot den bakgrunden är läget ljust för export av ekologiska varor och något av lösningen för ökad ekologisk produktion i Sverige, anser Cecilia Ryegård.
Agrovektor har uppdraget att göra motsvarande rapporter de kommande två åren.