Kritik mot att ersättning inte krävs

Naturvårdsverket får kritik för att man inte kräver ersättning för rovdjuren som ska ha dödats illegalt i jaktbrottshärvan i Norrbotten.

Enligt åtalet ska lodjur ha plågats i bur.
Enligt åtalet ska lodjur ha plågats i bur. FOTO: YOUTUBE/TV4

I samband med den stora jaktbrottshärvan i Norrbotten tänker inte Naturvårdsverket kräva ersättning för de åtta stora rovdjur som enligt åklagaren dödats illegalt.

Det tycker Svenska rovdjursföreningen skickar fel signaler, eftersom Naturvårdsverket har gjort det i andra liknande fall, skriver P4 Norrbotten.

– Det här är djur som är ovanliga, djur som är skyddsvärda, det är djur som samhället investerar en del i för att de ska få finnas. Så jag tycker det är viktigt att samhället begär ersättning för den förlust som det är när sådana här djur blir avlivade på ett illegalt sätt, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska rovdjursföreningen.

Statens vilt

Det handlar om fyra björnar, tre lodjur och en järv som åklagaren ska leda i bevis att fem män har dödat illegalt. Eftersom rovdjur är statens vilt har Naturvårdsverket rätt att kräva ersättning för de förlorade naturvärdena och kompensation för de pengar som läggs på projekt och inventeringar årligen.

Enligt Sveriges radio har Naturvårdsverket tidigare krävt till exempel 24 000 kronor för en dödad järv.

"Märklig hållning"

Även miljöåklagare Christer Jarlås tycker att Naturvårdsverkets hållning är märklig.

– Så kan man ju bjuda försvararna på det argumentet, att staten tydligen inte tycker att det är värt att få några pengar för de här djuren, så hur högt straffvärde ska vi då ha, säger han.

Begär inte ersättning

På Naturvårdsverket medger man en inkonsekvens i agerandet och att en översyn nu ska göras för hur skadestånden ska hanteras i framtiden.

– Vi måste få koll på hur vi ska beräkna storleken på skadeståndet. Det är jätteviktigt att vi har fog för det skadestånd vi begär. Och tills vi har gjort översynen kommer vi att avstå från att begära ersättning i det här målet och i framtida mål, säger Cecilia Ångström, miljöjurist på Naturvårdsverket.

Den 16 oktober startar rättegången i Luleå tingsrätt och alla fem åtalade nekar till brotten.

Läs mer: Åtal i jakthärvan

Fångat lodjur plågas på film