Kritik mot skrotningspremie för vedspisar

Boverket föreslår nu att en skrotningspremie införs för gamla vedspisar. Förslaget får kritik, men försvaras av Boverket.

FOTO: MOSTPHOTOS

Gamla vedspisar som inte uppfyller EU:s säkerhetskrav ska kunna skrotas, med en premie på 2 000 kronor, föreslår Boverket. Skrotningspremien gäller pannor och vedspisar som har tillverkats före 2007, skriver Sveriges Radio P4 Värmland.

Beställd av regeringen

Förslaget är en del av Boverkets nya krav på vedspisar, där gamla sådana som inte uppfyller miljökraven inte får användas för eldning. För ett år sedan presenterades förslaget i en rapport, som hade beställts av regeringen. Det har nu blivit känt efter att medlemmarna i en motrörelse, Vedspispproret, har uppmärksammat det.

Förslagen om en skrotningspremie får kritik från flera håll.

”Det är ett huvudlöst förslag att skattebetalarnas pengar ska gå till att förstöra vårt kulturarv”, skriver Blekinge Läns Tidning i en ledare.

Även krisberedskapen blir sämre om gamla vedeldade rumsvärmare slängs utan att ersättas med nya, anser ledarskribenten.

Av samma åsikt är Rasmus Norling, länsombud för Svenska Byggnadsvårdsföreningen i Värmland, och initiativtagare till Vedspisupproret.

– Som kulturarv är vedspisarna jätteviktiga, och det ser vi inte minst i den uppslutning vi fått. Jag brukar säga att vi bär nog alla på en gammal vedspis i våra hjärtan, säger Rasmus Norling till SVT Nyheter.

Ska ge friskare luft

Det tror däremot inte Lena Hagert Pilenås på Boverke, som betonar att syftet med reglerna är att alla ska få friskare luft.

- Det finns ju skrotningspremier på bilar och men det betyder inte att man gör sig av med gamla fina 50-talsbilar utan de behåller man ju självklart, och så tror jag det kommer bli med vedspisar också, säger hon till SVT Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Nya regler försvårar för nygammal vedspis