”Kritiskt för de odlare som saknar bevattning”

Den torra och varma försommaren har ställt till problem för grönsaksodlare utan möjlighet att bevattna sina fält. En del grödor har haft svårt att gro medan andra kunnat skördas rekordtidigt. Hur den totala grönsaksskörden kommer att bli 2018 är ännu för tidigt att sia om.

Tack vare bevattning frodas det på Magnus Alvelids grannes fält.
Tack vare bevattning frodas det på Magnus Alvelids grannes fält. FOTO: MAGNUS ALVELID

– Jag har pratat med olika odlare och det är väldigt spritt både geografiskt och mellan olika fält hos samma odlare. En del säger att de har haft problem med att få upp sådden, andra att grödan etablerade sig väl. En person sa att det var svårt för det torkade ut på djupet. Bilden är spretig. Jordarna är olika och en del jordar håller fukt bättre än andra, säger LRF Trädgårds ordförande Marcus Söderlind.

– För dem som inte haft möjlighet att bevattna är det rätt kritiskt.

De flesta grönsaksproducenter har dock investerat i bra bevattningssystem och många har därför kunnat glädjas åt en bra tillväxt och tidig skörd.

– Någon sa att så tidigt som de skördat knippmorötter i år har de aldrig tidigare kunnat skörda.

Ivar Nilsson och hans föräldrar Catarina och Bengt odlar ekologiska grönsaker på Tångagård utanför Falkenberg.
Ivar Nilsson och hans föräldrar Catarina och Bengt odlar ekologiska grönsaker på Tångagård utanför Falkenberg. FOTO: TÅNGAGÅRD

På Tångagård strax utanför Falkenberg har Bengt, Catarina och Ivar Nilsson som bedriver ekologisk grönsaksodling upplevt exakt det som Marcus Söderlind talat om, det vill säga ett blandat resultat. Delar av deras morotsfält hör till torkans förlorare.

– Det blir sämre skörd där vi inte har vattnat, framför allt är det en sort som ska skördas sent. Om det börjar regna kan det bli, nja inte riktigt bra, men hyfsat, säger Bengt Nilsson.

Även andra grödor på gården som inte kunnat bevattnas har tagit skada. Växtkraften har inte varit så bra som vanligt.

Till följd av torkan har skörden blivit försenad. När efterlängtad nederbörd väl kom under midsommarhelgen kom den inte som regn utan som centimeterstora hagel.

– På en kvart förvandlades ett fält med frösådd lök från att ha sett ganska bra ut, till att vara i det närmaste totalförstört. Andra grödor med stora blad såsom potatis och rödbetor har också blivit delvis sönderslaget, berättar Catarina Nilsson.

Kvällen före midsommarafton drabbades Tångagård av en kraftig hagelskur som gick hårt åt grödorna. Bland annat slogs blasten på gulbetorna sönder.
Kvällen före midsommarafton drabbades Tångagård av en kraftig hagelskur som gick hårt åt grödorna. Bland annat slogs blasten på gulbetorna sönder. FOTO: PRIVAT

Den ekologiska lökodlaren Magnus Alvelid på Öland har också haft problem. Han står utan möjlighet att bevattna sina fält och har därför i högsta grad drabbats av torkan.

– Grödorna har väldigt svag utveckling.

Skörden kommer att bli sämre, åtminstone i volym, men å andra sidan kan skördevärdet bättre.

– Löken är generellt tålig, det vill mycket till för att den ska dö. Kommer det regn i juli skulle löken kunna ta till sig fukten på ett bra sätt.