Ladugårdstak rasade in – 125 kor instängda

Ett tak till en ladugård i Sidensjö i Örnsköldsviks kommun rasade in under natten på grund av stora mängder snö. 125 kor ska ha funnits i ladugården och under tisdagens eftermiddag var fortfarande 40 kor fast i rasmassorna.

FOTO: MOSTPHOTOS

Det var vid tretiden under natten mot, tisdag, som larmet om takraset inkom till räddningstjänsten via en mjölkrobot.

En sjättedel av det 100 meter långa takets mittenparti hade gett vika och rasat in på grund av tyngden från snön. I ladugården fanns 125 kor, mjölkkor, ungdjur och kalvar.

– Det ser inte så bra ut, sa räddningsledaren Joakim Wahlbeck, till SVT Nyheter Västernorrland under morgonen idag.

Evakueras till närliggande gårdar

Just nu pågår arbetet med att transportera ut oskadade djur som finns kvar men de stora mängderna snö som måste fraktas bort från riskområdet gör läget besvärligt, enligt Wahlbäck. LRF är på plats med lastmaskiner för att transportera bort snön och djuren transporteras just nu till närliggande gårdar.

– En fjärdedel av taket har rasat och där vi ännu inte kunnat nå djuren. Vi hoppas att djuren skyddats av mellanväggarna i den delen av ladugården, säger LRF:s regionordförande i Västernorrland Gunilla Kjellson.

Oklart hur många som har skadats

Räddningstjänsten förväntas pågå hela dagen. Ingen människa ska ha skadats i samband med händelsen. Hur många djur som är instängda eller döda vet man inte än. Gunilla Kjellson vill inte spekulera i hur många djur som kan ha dödats men säger att det antagligen inte handlar om ett stort antal.

– Det har gått transporter härifrån sedan klockan fem på morgonen. Det är en imponerande insats. Bedömningen nu är att det inte är så många djur som har mist sina liv. Vi håller tummarna och hoppas att det ska gå bra, säger Kjellsson, till Aftonbladet.

Under tisdagseftermiddagen var cirka 40 djur fortfarande fast under rasmassorna.

Skottning av taket var beställd

Det som hänt ses som ovanligt i norra Sverige, enligt Gunilla Kjellsson, där man är van vid stora snömängder och bygger ladugårdar därefter. Hon berättar att en skottning av taket var beställd men hade inte hunnit genomföras då det varit långa köer på att få skottning.

– Det här visar att vi behöver ha en större beredskap när det kommer år med särskilt mycket snö. Vi har en underkapacitet på människor som kan utföra de här snöuppdragen, säger hon till Aftonbladet.

*Initialt fanns uppgifter om att det var 160 kor i ladugården men denna uppgift har uppdaterats.

LÄS MER: Imponerande uppslutning från lantbrukare vid takraset