Lagrat vete vinner

"Få kunde tro att vi skulle få en så här bra eftersäsong för den gröda som kanske är mest värd i Sverige, i alla fall för många bönder", skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson, lantbrukare, spannmålsodlare och krönikör i Land Lantbruk.
Björn Folkesson, lantbrukare, spannmålsodlare och krönikör i Land Lantbruk. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Med bra ingående lager och en bra skörd, om än mycket varierad i Frankrike, så kommer nu en förhösttorka i Ryssland som är så stressande att det nysådda vetet inte vill gro. Det kan jag inte påminna mig när det hände senast.

Det vanliga med Ryssland är att man har torka på för- och högsommar, vilket ju hände 2011. Då formligen flög vetet upp. Nu har vi samma mönster, förstås inte lika intensivt, men säkert har många bönder sålt sitt vete för under 1,50 kr per kilo och nu är vi uppe 1,60 kr.

På en gård som odlar 500 ton så blir det betydande belopp. Situationen är annars inte glasklar. Det stora vetelandet Frankrike kommer att halvera sin export eftersom skörden blev låg. Det gör att Nordafrikanska länder vänder sig till Svarta havet alltmedan Kina väntas köpa en del i just Frankrike.

Kan då vetepriset falla framgent? Ja, det kan det och tyngst aktör blir nu Australien. Tröskningen där har börjat, och om det kommer idel goda rapporter därifrån, så blir det en återhållande faktor. Det ska dock tilläggas att även Argentina lider av brist på nederbörd.

Vad vi odlare ska fokusera på är förstås att ta hand om de fina erbjudanden vi får, för vi har ju redan nysått vete. Det innebär att prissäkring av nästa års skörd kan komma att ske tidigt, kanske redan i februari eller mars. Var heller inte rädda för att sälja ett future-kontrakt för att täcka de skador som uppstått på ert för tidigt sålda vete.

USA: Här står nu så mycket på spel att det får avgörande effekt på vissa marknader. På det psykologiska planet så ser vi nu Trump som en vinnare. Han har vunnit över Covid-19 och det ger entusiasm och därmed ökad riskaptit på Wall Street. Ett nytt rekord slogs i förra veckan.

Det här ligger nu som en junihimmel över alltsammans. Den amerikanska vetesådden är halvvägs och på bön- och majsfälten rullar skörden på. Chicagobörsen dras upp av optimismen och av det torra vädret i Ryssland. Det pekar på att Trump kommer att få många landsbygdsröster och då köper bönderna i USA ännu större traktorer och så rullar tillväxten vidare till nya oanade höjder.

Mjölkpriset: Det mesta talar för att en prishöjning ska komma, med stöd av ny tysk uppgång men vi saknar i skrivande information från Fonterra. Vad mjölken kommer att brottas med de närmaste månaderna är fodret. Särskilt sojan som nu ligger stadigt över 10 dollar per bushel och med ett högt spannmålspris dessutom så tror jag att flertalet djurbönder har högre foderräkningar än fjol.

Och till sist... Stå upp mot våldet snart drabbas en ny medmänniska, vänd inte bort blicken även om det gör ont!!

LÄS MER: Råvaruexpertens råd till veteodlarna - lagra hälften