Lägre beläggning gav högre avkastning

Ytterligare en mjölkrobot och lägre beläggning visade sig vara vägen till framgång för Gunnar Forsberg och familjens företag. På träffen med vallhundsklubben hittade han dessutom sin nya ladugårdsförman.

Det är ett väl sammansvetsat gäng som driver ekomjölksproduktionen på Per Olofsgården utanför Götene. Ladugårdsförman Carolina Adamsson trivs fint tillsammans med ägarfamiljen Gunnar, Eva och Patrik Forsberg.
Det är ett väl sammansvetsat gäng som driver ekomjölksproduktionen på Per Olofsgården utanför Götene. Ladugårdsförman Carolina Adamsson trivs fint tillsammans med ägarfamiljen Gunnar, Eva och Patrik Forsberg. FOTO: DANIEL STRANDROTH

Dagen innan intervjun har man firat med tårta på Per Olofsgården. Årets vårbruk var överstökat på sex dagar och symboliserar inställningen hos Gunnar Forsberg, hans familj och medarbetare.

– När vi gör något, så gör vi det fullt ut. Det är lika bra att det blir klart, menar Gunnar.

FAKTA: 6 framgångsfaktorer

1. Gör så mycket som möjligt själv, i första hand byggnation men även reparationer och robotservice.

2. Duktig personal i olika åldrar, både män och kvinnor, med olika kompetenser.

3. Aldrig kompromissa med foderkvalitén.

4. Alltid två personer som arbetar på morgonen i ladugården för att minska stressen när något oförutsett inträffar.

5. Gå igenom beställningar och fakturor noggrant – gör dina anmärkningar innan du betalar.

6. Fullfölj det som du påbörjat.

Från 20 till 100 kor

Han startade en gång i tiden med en arrendegård på Kinnekulle och den marken har han fortfarande kvar. Köpet av Per Olofsgården någon mil söderut gjordes för att få en ladugård med lösdrift, ett krav för att kunna fortsätta med ekomjölk.

Steg för steg har verksamheten utvecklats, från 50 till 260 hektar och från 20 till 100 kor. Det har varit en del hinder på vägen men de senaste åren vittnar om både stigande omsättning och en jämn rörelsemarginal på cirka 25 procent.

När gården 2004 installerade en första robot blev det struligt. De testade att flytta foderstationerna, fri trafik och provade en labyrintlösning – men utan framgång. Inte förrän ytterligare en robot kom på plats tio år senare lossnade det.

”Investeringen har redan betalat sig”

– Vi köpte begagnat och det gick på 450 000 kronor inklusive installation. Nu har vi ungefär 45 mjölkande per robot och har gått från 9 000 kilo till 10 600. Den investeringen har redan betalat sig, konstaterar Gunnar Forsberg.

Dirigerad av Gunnars visslingar gör vallhunden Nelly ett förtjänstfullt jobb när vi vill ha några av gårdens djur med på bilderna. Det var också under en träff med vallhundsklubben som Gunnar råkade sin blivande ladugårdsförman. Carolina Adamsson arbetade då på Nötcenter Viken, men letade ett nytt jobb närmare hemmet. Samtidigt hade den tidigare förmannen på Per Olofsgården slutat.

– Det har blivit väldigt bra för båda parter. Detta är det bästa stället av alla som jag har jobbat på. Vi har en bra stämning och det är aldrig några problem när någon behöver lite hjälp, säger Carolina.

”När vi kan göra saker så gör vi det”

Gården lägger ned stort engagemang på aveln och prioriterar lynnet. Korna ska vara lugna och lätthanterliga och de vill ha tjurar med testade döttrar. Per Olofsgården har haft två hundratonnare – den ena svart och den andra röd – och behåller korna längre än genomsnittet.

FAKTA: Ekonomin

Omsättning 2017: 6 942 810 kronor.

Omsättningsökning 2016 mot 2013: 39 procent.

Resultat efter avskrivningar: 1 863 562 kronor.

Rörelsemarginal: 26 procent.

Soliditet: 26 procent.

Gunnar Forsberg har en praktisk och prestigelös syn på verksamheten. Sysslor som gödselkörning, slåtter och pressning lejs in av ekonomiska skäl. Ensilagebalarna pressas stationärt på gården vilket sparar tid och ger mindre skador. En silo från den gamla betongfabriken i närheten har blivit en utmärkt halmförvaring.

– När vi kan göra saker själva så gör vi det. Sedan behöver man inte alltid haka på de rekommendationer som gäller för stunden. När spannmålsföretagen ville att man skulle odla kvarnvete sådde vi havre i stället och det gav ett minst lika bra netto, säger Gunnar Forsberg.

Ett generationsskifte närmar sig. Yngste sonen Patrik arbetar redan heltid på gården och blir den som tar över. Gunnar ser förstås en framtid för honom.

– Lantbruk är det viktigaste jobbet som finns. Äta kommer vi alltid att behöva göra, säger han.

SE FILM: ”Det är en framtidsbransch”

FAKTA: Per-Olofsgården

Ägare: Gunnar Forsberg, 60, genom enskild firma. Hustrun Eva, 57, och sonen Patrik, 28 arbetar också i företaget liksom ladugårdsförmannen Carolina Adamsson, 53. Man räknar med 3,5 heltidstjänster.

Verksamhet: Ekologisk mjölkproduktion med tillhörande växtodling. Levererar till Arla. Äger även 240 hektar skog som kan avverkas när mjölk- eller spannmålspriserna är låga.

Areal: Har gått från 50 till 260 hektar. Sex- eller sjuåriga växtföljder med vall, havre, vete, åkerböna, raps samt ibland rågvete. Byggde ut torken 2017 för att kunna lagra spannmål på gård. Gör spannmålsaffärer med Lantmännen och Varaslättens Lagerhus.

Maskinpark: Fyra traktorer, varav tre Massey-Ferguson och en New Holland. New Holland skördetröska. Väderstad ringvält, tallriksharv och pinnharv. Tive Såjet såmaskin. Puttinger strängläggare.

Mjölkproduktion: Startades 1979 och ställdes om till ekologisk 1995. Har gått från 20 till 100 mjölkande. Köpte nuvarande gård 2001. Började med robotmjölkning 2004. Har sedan 2013 två De Laval-robotar. Mullerup foderblandare och bandfoderutfodring. Satellitbassäng 4 kilometer från gården för minskade gödseltransporter.

Energiproduktion: Satte upp solceller 2016. Har planer att i framtiden gå ihop med andra djurhållare i trakten och leverera till biogasanläggning samt sätta in flispanna till spannmålstorken.