”Lagstiftarna har full koll på vargarna”

Vi är övertygade om att lagstiftarna har full koll på problemen med vargar, skriver styrelserna för två vargorganisationer i ett debattsvar.

Vi är övertygade om att lagstiftarna har full koll på problemen med vargar, skriver debattörerna.
Vi är övertygade om att lagstiftarna har full koll på problemen med vargar, skriver debattörerna. FOTO: ISTOCK

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Göte Lindgren ställer frågan "hur Sverige fått en lag som säger att det är ett allvarligt brott att avliva ett djur som vållar så stora problem." Svaret är enkelt. Problemvargar kan man få skyddsjakt på helt lagligt via länsstyrelsen. Så ditt påstående stämmer inte.

Vargen är rödlistad för att den lever på gränsen till utrotning i Sverige. Detta beror till en stor del på illegala jakten, vilket är ett så allvarligt brott att det kan ge fängelse. Inte skyddsjakten.

Du undrade även varför jurister fått möjligheten att "förstöra tillvaron för människor". Jurister har som sitt arbete att utreda brott. Finns misstanke om detta så ska de agera därefter. Jaktbrott är inget undantag från detta, även om många uppenbarligen tycker att det så borde vara.

Vidare så säger du att det inte finns ett offer. Det finns alltid ett offer vid illegal jakt. Problemet är att hitta offret då det som oftast grävs ner eller eldas upp. Så det påståendet stämmer heller inte.

Vi är övertygade om att lagstiftarna (Riksdagen) har full koll på problemen då cirka 12 procent av ledarmötena har jakt som hobby. Även en del av ministrarna delar denna hobby. Svenska jägarförbundet har gott om representanter i riksdagen

Att Svenska rovdjursföreningen skulle ha sagt att rovdjursstängsel (RAS) garanterat skulle skydda djuren mot rovdjur låter märkligt. Alla vet att det inte är 100-procentigt, men faktum är att ett rätt uppsatt och rätt skött rovdjursstängsel ger ett mycket gott skydd mot varg.

Den absolut största orsaken till vargattacker bakom ett RAS är att det funnits brister i stängslet. Det går heller inte att jämföra vilda skygga vargar med tama djurparksvargar som mist sin naturliga rädsla för människor.

Djurrättsaktivister som bryter mot lagen är något vi tar avstånd ifrån. Vi anser att vi måste hålla oss till vad lagen, utan undantag. Det vore klädsamt om även våra jägarorganisationer gjorde det.

Styrelsen Nordulv

Styrelsen Wolf Association Sweden

LÄS MER: ”Lagstiftarna inser inte hur det är att leva med vargar”