Lämnade Åva gård – här startar de nya verksamheten

Eftersom Stockholms stad bestämt sig för att sälja Åva gård flyttar nu Fredrik Segerberg och Malin Östlingsson med sina kor och tre barn till Gotland. – Nu känns det bra. Barnen trivs i skolan och förskolan och det ska nog bli bra, säger Fredrik Segerberg.

Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg har tillsammans drivit Åva gård i flera år. Så här såg det ut 2016 på gården i Haninge.
Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg har tillsammans drivit Åva gård i flera år. Så här såg det ut 2016 på gården i Haninge. FOTO: URBAN BRADHE

Land Lantbruk har tidigare berättat om de många turerna kring Åva gård och i somras stod det klart att Stockholms stad bestämt sig för att lösa ut arrendatorerna och sälja gården. Fredrik Segerberg och Malin Östlingsson har arrenderat gården sedan 2006 och till en början ville de inte acceptera att bli utköpta från besittningsskyddet. 

– Vi tackade nej till ersättningen först och bestämde oss för att vi är kvar, men det accepterade inte markägaren utan de låg på, så till sist skrev vi på, säger Fredrik Segerberg.

Nöjda med ersättningen

Efter att ha letat efter en ny gård att arrendera under hela sommaren blev det i september klart att de flyttar till Gothem på östra Gotland.

– Där ska vi bilda ett bolag med en annan familj som redan äger en gård, säger Fredrik Segerberg.

 Även om han inte vill berätta hur mycket de fått i ersättning från Stockholms stad säger han att de är nöjda med summan och att ersättningen täcker flytten och uppstarten på Gotland. 

– Allt kan alltid vara mer, men det var ändå en realistisk ersättning. Det är inte direkt gratis att flytta en hel gård till Gotland. 

Ser fram emot att slippa vildsvinen

Eftersom Åva gård ligger i ett naturreservat och i anslutning till en nationalpark har det varit jaktförbud på gården och den enda jakt som tillåtits har varit skyddsjakt. Gården har varit extra utsatt då vildsvinsstammen ökat och enligt Fredrik Segerberg är vildsvinen en viktig orsak till den dåliga lönsamheten på gården.

– Det finns inga vildsvin på Gotland men jag lider med de som är kvar här. För vildsvinen är grunden till att det har blivit som det har blivit och till varför det inte gick att få ekonomi på Åva gård.

Nu hoppas familjen på att få ägna sig åt mjölkproduktion i lugn och ro.

– Vi ser fram emot att vi som familj ska kunna ägna oss åt det vi är duktiga på och få slippa allt strul runtomkring som gör att man förlorar fokus på det man ska ha fokus på. Familjen blir också lugnare nu när vi vet vart vi ska ta vägen, säger Fredrik Segerberg.

LÄS MER: Stockholms stad vill stänga ned Åva Gård