Europa ska lyssna på Sverige
Europa ska lyssna på Sverige och svenska partier ska inte vika ned sig för dåliga lösningar som tillåtits leva kvar för länge i Europa. Det skriver Emma Wiesner, Europaparlamentariker för Centerpartiet.
Europa ska lyssna på Sverige och svenska partier ska inte vika ned sig för dåliga lösningar som tillåtits leva kvar för länge i Europa. Det skriver Emma Wiesner, Europaparlamentariker för Centerpartiet.
Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
När det kommer till jordbruket så är det helt krasst så att Europa ska lyssna på Sverige.
Svenska bönder ligger före på många områden. De har redan gjort jobbet när det kommer till växtskyddsmedel och antibiotikaanvändandet är det lägsta i EU, mycket tack vare vår överlägsna kvalitet på djurhållningen.
Så ja, när jag är ute med mina kollegor i Europaparlamentet och besöker gårdar är jag lite kaxig. För det har jag rätt att vara, tack vare Sveriges bönder.
Tyvärr verkar inte alla svenska partier känna samma sak. För på sistone har den konsensus som varit rådande i årtionden, ja ända sedan Marit Paulsen (Liberalerna) var auktoriteten på dessa områden i Europaparlamentet, börjat rämna.
Jordbruksminister Peter Kullgren, KD, har öppnat upp för att sänka kraven på djurvälfärden i Sverige, vilket så klart vore att backa in i framtiden och att möta svenska lantbrukare helt utan respekt och uppskattning för det enormt viktiga arbete de lagt ned under flera decennier.
En stärkt djurvälfärd är en otroligt viktig grund för ett Europa som tar kampen mot antibiotikaresistensen på allvar. De klimatförändringar och den miljöpåverkan som vi upplever just nu ger forskare anledning att larma om att de dödstal på omkring 33 000 människor om året, som dör i förtid i Europa varje år på grund av ökad antibiotikaresistens, kommer att öka.
På EU-nivå har Centerpartiet varit med och drivit fram förslag som förbjuder givande av antibiotika till djur i förebyggande eller tillväxtfrämjande syften. Detta är stora och viktiga steg, men EU måste göra mer.
Häpnadsväckande nog visade nyligen både Moderaterna och Socialdemokraterna att de inte längre är att lita på fullt ut i den här frågan. De verkar snarare motarbeta arbetet med att minska antibiotikaresistens.
Socialdemokraterna var med och stoppade krav på att göra all antibiotika receptbelagd, något som varit ett viktigt verktyg för att minska humankonsumtionen av antibiotika i EU.
Moderaternas konservativa partigrupp, där även KD ingår, arbetar samtidigt för att EU-kommissionens kommande nya djurvälfärdslagstiftning ska stoppas. Det är provocerande att en partigrupp som säger sig vilja minska antibiotikaanvändningen nu väljer att motarbeta lagen för en bättre djurhälsa i EU.
Svenska lantbrukare har gjort ett enormt jobb för att öka djurvälfärden och på så sätt undvika att djur blir sjuka och måste medicineras. Dock är höga krav på djurvälfärd ingen självklarhet i andra EU-länder. Detta resulterar i ett enormt lidande för djuren, men också en ojämn konkurrens för svenska bönder.
Arbetet med att säkerställa god djurhälsa och minska antibiotikaanvändning är ett otroligt viktigt uppdrag, som måste ske på EU-nivå. För mig och Centerpartiet är det en självklarhet med en ny lagstiftning för djurhälsan, som ser till att våra grannländer levererar god djurhälsa, minskar antibiotikakonsumtion och dessutom tryggar konkurrenskraften för våra bönder.
Vi vill att EU ska det enklare för de svenska bönderna, som gått före och visat hur vägen in i framtiden måste se ut. Europa ska lyssna på Sverige och svenska partier ska inte vika ned sig för dåliga lösningar som tillåtits leva kvar för länge i Europa.
Emma Wiesner,
Europaparlamentariker Centerpartiet.