Långsammare tillväxt för europeiska jordbruk

EU blir den marknad som får långsammast tillväxt inom jordbruk och fiske, spår OECD och FAO i en ny rapport.

FOTO: ORIENTALY

EU fortsätter att vara en stor leverantör av jordbruksprodukter tack vare hög produktivitet, men tillväxten minskar, spår OECD och FAO i den nya rapporten Agricultural Outlook 2018-2027. Tillväxten fram till 2027 spås ligga på endast tre procent i Västeuropa, vilket innefattar Schweiz och Norge.

Avkastningen stiger

"När det handlar om skörd i Västeuropa av grödor som oljeväxter, sockerbetor, samt rot- och knölväxter, så väntas en stagnation, där grödoproduktionen framför allt kommer att ske genom förbättringar av skördarnas avkastning, vilket är notabelt för en region som redan rapporterar bland de högsta nivåerna av avkastning i världen inom råvaror, fastslår författarna i rapporten.

Den globala produktionen inom jordbruk och fiske spås samtidigt öka med 20 procent under årtiondet. Skillnaden är dock stor mellan olika regioner, där tillväxten söder om Sahara, samt södra och östra Asien samt Mellanöstern och Nordafrika får särskilt långsam tillväxt.

Fiskkonsumtionen stiger

Fyra trender är särskilt tongivande, spår José Graziano da Silva, generaldirektör för FAO i en kommentar till Agra Europe. Fiskkonsumtionen och därmed kraven på att producera stiger globalt. Produktionen av spannmål och och relaterade råvaror stagnerar globalt. Kinas efterfrågan på kött kommer att sakta in, samtidigt som konsumtionen där av spannmål ökar kraftigt. Konsumtionen av socker och vegetabilisk olja stiger globalt.

Minskade globala andelar

Idag har västra Europa andelar av den globala produktionen inom korn, havre och råg på 31 procent, oljeväxter på 20 procent, vete 20 procent, samt mjölk 21 procent och och kött 15 procent. Inom samtliga områden sker en minskning. Inom biodiesel spås EU:s andel av den globala produktionen minska från 40 procent till 34 procent, som en följd av ett fall i produktionen på fyra procent.

Rapporten finns tillgänglig för nedladdning här.

LÄS OCKSÅ: Stort europeiskt skördetapp efter extremväder