Lantbrukare i USA tröttnade på regnet

Efter en ovanligt blöt sommar med runt 940 mm regn tröttnade lantbrukaren Todd Weller på att se sina grödor översvämmade och tog en bild som genast blev viral och spreds över Facebook.

Todd Weller tröttnade på regnet. Den här bilden la han ut på Facebook och genast spreds den över världen.
Todd Weller tröttnade på regnet. Den här bilden la han ut på Facebook och genast spreds den över världen. FOTO: TODD WELLER

– Alla häromkring är så trötta på regnet och eftersom jag redan var genomblöt bestämde jag mig för att vada ut och se hur djupt det var på det värsta stället. 

”Inte beredd”

Han la därefter ut bilden på Facebook med texten ”Regnet måste sluta. Utmaningar för lantbruket 2019.” 

– Jag var inte alls beredd på att den skulle bli delad utan trodde att jag kanske skulle få typ tre kommentarer från folk som tyckte att jag var en idiot som stod där i vattnet. Men samtidigt ville jag visa folk hur allvarligt läget är.

”Varit ett tufft år”

Todd Weller berättar att där han bor i Merrick County i Nebraska har det varit så regnigt och blött att många inte ens kunnat så sina grödor i år. Ett vanligt år får de ungefär 500 millimeter regn på den mark där han står på bilden, men i år har de hittills fått cirka 940 millimeter. 

– Det har varit ett tufft år i vår del av världen och för vår del blev det en väldigt blöt vår medan andra haft det alltför torrt. Även om jag lyckades så mina grödor är jag orolig för att jag inte kommer att kunna skörda dem. Grundvattnet är nu så högt att det inte går att köra maskinerna utan att fastna i leran.

Todd Weller tröttnade på regnet.
Todd Weller tröttnade på regnet. FOTO: TODD WELLER

Skörden kan räddas

Men ännu har han inte helt gett upp hoppet om årets skörd. På de flesta håll står odlingarna trots allt inte under vatten och även om det är blött så skulle det kunna bli en hyfsad skörd i oktober – om det bara ville sluta regna.

Upprörda över tullar

En annan utmaning enligt Todd Weller är att priserna inte stigit som de borde ha gjort under ett år med dålig skörd. 

– Mycket av den majs jag odlar går till etanol men på grund av förändrade riktlinjer är inte efterfrågan på etanol så stor som den borde vara. Dessutom är många här upprörda över presidentens höjda tullar som gör grödorna svårare att sälja, säger han.

Skiftande väder under de senaste åren

Todd Weller tycker att det är svårt att veta om det extrema vädret beror på klimatförändringarna eller om det är en slump. Förra året blev skörden fantastisk men för sju år sedan hade de extrem torka.