Lantbrukare varnar för Markkollen – kostar 36 000 kronor även om tjänsten inte används

Lantbrukare upprörs över hur Svenska Säkerhetsombud AB marknadsför sin tjänst Markkollen och vill nu varna andra. Notan kan landa på 36 000 kronor.

Faktura från Markkollen.
Faktura från Markkollen. FOTO: PRIVAT

De senaste dagarna har lantbrukare i Västsverige kontaktats av försäljare av tjänsten Markkollen. Den går ut på att kunden ska få sin mark filmad av drönare för att hålla uppsikt på skadegörelse, skadedjur skörd och fallrisk. Försäljarna använder fjolårets torka som ett argument.

Men de uppringda personer som Land Lantbruk talat med reagerar på hur försäljningen går till. Samtalen inleds nämligen med en fråga huruvida markägaren är med i ett register. Om så inte är fallet uppger försäljaren att denne måste ansluta sig.

Påstås ske i samarbete med Land

– Jag ifrågasatte vad det skulle vara för register men fick aldrig veta vem som låg bakom, berättar en lantbrukare från Skaraborg.

Flera hävdar också att försäljaren påstår att erbjudandet sker i samarbete med Land eller LRF och att det ska ha kommit ett brev med posten, något som inte stämmer.

Faktura från Markkollen.
Faktura från Markkollen. FOTO: PRIVAT

Ingen koppling med LRF Media

– Vi har inget samarbete med det här företaget mer än den annonsering som varit i Land Lantbruk. I övrigt finns det alltså ingen koppling till det här företaget eller den tjänst som det erbjuder, säger Annika R Hermanrud, publisher vid LRF Media.

Sedan går försäljaren vidare med att via SMS skicka en länk som leder till ett avtalsförslag. Det räcker med två eller tre knapptryck för att avtalet ska vara ingånget. Inget bank-ID ankrävs och samtalet spelas inte in.

En tusenlapp i månaden

– Killen jag talade med sa att det var en registrering som bara kostade om man använde sig av tjänsten, säger en annan av de lantbrukare som känner sig lurad.

Avtalet har en bindningstid på 36 månader med en minimidebitering på 999 kronor i månaden exklusive moms. För den som beställer tjänsten är priset 1 200 kronor per timma, 35 kronor per mil i reseersättning samt en startavgift på 299 kronor, allt exklusive moms.

Rätt att skicka slutfaktura

I ett finstilt textstycke anges att företaget reserverar sig för eventuella fel som komma att uppstå i filmningen. Företaget förbehåller sig rätten att slutfakturera kunden när som helst under bindningstiden.

Av de som förhastat ingått avtalet har några omedelbart vänt sig till Svenska Säkerhetsombuds kundtjänst för att försöka ta sig ur. De har då mötts med förslag till uppgörelse där de ska betala från 12 000 upp till 18 000 kronor.

Bolag med flera namn

– Jag vet inte vad jag ska göra. När jag sa att jag kommer att vända mig till media fick jag till svar att jag bara skulle skämma ut mig, säger lantbrukaren från Skaraborg.

Även om företaget som står bakom heter Svenska Säkerhetsombud AB pryds avtalet av överskriften Svenska Lantbruksombud. I verifikatet som skickas ut till de som accepterat avtalet sägs säljaren representera Svensk Avtalshjälp AB, ett tidigare namn på samma bolag. Namnändringen skedde i april i år.

Tänker bestrida avtalet

Svenska Säkerhetsombud AB har säte i Helsingborg men använder sig av försäljare på callcenter på olika platser i landet.