Bioenergin har fått en otippad motståndare

Bioenergin har fått stora delar av miljörörelsen som motståndare. För Gustav Melin, nestor inom den svenska bioenergibranschen, är det en ovan sits.

Hör Gustav Melin intervjuas av Göran Berglund i Lantbrukspodden.
Gustav Melin, under 15 år VD för branschorganisationen Svebio, pratar bioenergi i Lantbrukspodden med reporter Göran Berglund. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Bioenergi står för runt 40 procent av den slutliga energianvändningen i Sverige. Enligt branschorganisationen Svebio finns utrymme att inom 25 år närmast fördubbla det uttaget.

– Globalt sett skördar vi 0,2–0,3 procent av skogen varje år. Ändå ligger det ofta med i kalkyler att biomassan inte skulle räcka till. Jag vill hävda att det är en felaktig förutsättning, säger Gustav Melin, under 15 år VD för branschorganisationen Svebio och gäst i senaste avsnittet av Lantbrukspodden.

”Producerar mer mat än vad vi behöver”

Det största motståndet mot bioenergin finns inom miljöorganisationerna. Genom tillgång till stora medieplattformer som dagstidningar och etermedia sätts bilden av att svensk skog skövlas för att användas till energi.

Gustav Melin menar att det är precis tvärtom. Han anser att det både kan och bör tas ut en större volym biomassa från såväl skog som åkermark.

– Avkastningen med spannmål per hektar har ökat mer än befolkningstillväxten. Vi lägger ned 4 miljoner hektar åkermark i världen varje år eftersom vi producerar mer mat än vad vi behöver. Den arealen skulle i stället kunna användas för energiproduktion, menar Gustav Melin.

Känner inte igen sig

Gustav Melin är själv uppvuxen inom miljörörelsen. Han engagerade sig som ung i biodynamisk odling och var medlem i Naturskyddsföreningen. Nu känner han inte alls igen sig i dagens miljöorganisationer.

– Genom att ersätta fossil energi med bioenergi kan vi börja cirkulera kolidioxid. Bioenergi är ofta den mest effektiva och lönsamma lösningen, säger Gustav Melin.

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du här