Lösningar finns för att få fler unga att våga satsa

Flera unga drömmer om en egen gård men upplever att hindren är många. 
Så vad behövs för att fler unga ska få möjlighet att ta över? I Lantbrukspodden och serien Unga lantbrukare går vi igenom de förslag på lösningar som finns.  

Jessica Polfjärd (M) och Elisabeth Hidén, LRF Ungdomen delar sin syn på ägar- och generationsskiften i ett nytt avsnitt av Lantbrukspodden.

Efter att ha tryckt på för en statlig utredning i flera år så gjorde LRF Ungdomen en egen rapport om ungas villkor i branschen. 

– Det största hindret är tillgång till kapital, det var inget som förvånade någon av oss. Men en sak vi blev lite förvånade av var psykisk ohälsa, säger Elisabeth Hidén ordförande för LRF Ungdomen om rapporten "Många vill – få kan". 

I rapporten framkommer också att krångliga regelverk och lagstiftning var hinder för unga som vill driva ett eget lantbruksföretag.

”Bra med översyn”

– Generellt så kan man säga att en översyn av regelverk och lagstiftning för att kunna underlätta sådana här typer av övertaganden och också attraktiviteten i att faktiskt satsa på den här typen av verksamhet är bra, säger EU-parlamentarikerna Jessica Polfjärd (M) som också medverkar i avsnittet.

Hon tycker rapporten är bra eftersom den innehåller förslag och idéer på vad som kan göras.

I avsnittet berättar även Land Lantbruks reporter Maria Zander och berättar om ett annorlunda ägarskifte på Gotland.

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du här