Lantbrukspodden sladdar runt i nya avsnittet

Halkkörning med traktorer, utmaningen för lantbrukare möta vegansk efterfrågan och skogskollo är några av ämnena i nya Lantbrukspodden. Dessutom avslöjas vinnarna i Vetemästaren.

För den som vill vara säker i sin traktorkörning kan halkkbanekörning vara en lösning. I Frankfurt, i västra Tyskland, kan lantbrukare göra just det här. I Lantbrukspodden tar Land Lantbruks tekniska reporter Per Emgardsson med oss ut på halt väglag.

På söndag är det som bekant riksdagsval. Land Lantbruk har intervjuat alla partiledare om deras syn på lantbruks- och skogsfrågor. Men vad vill de egentligen och vad har regeringen gjort hittills i dessa frågor? Land Lantbruks ledarskribent Kerstin Davidson guidar oss genom de senaste årens politik och de nya utspelen.

Även skottarna börjar närma sig valtider. I nästa vecka hålls en folkomröstning som ska bestämma om landet ska bryta sig ur den 300-åriga unionen med England och Nordirland. Vad lantbrukarna tycker om det här och hur tongångarna går i Skottland får vi veta av reporter Linda Grimstedt som nyligen kom hem därifrån.

Den som vill äta vegetariskt eller veganskt väljer ofta baljväxter som en del av kosten. Men hur kan svenska lantbrukare dra nytta av det här? Odlaren Per Modig, försöksledare för bönor och ärtor hos Hushållningssällskapet i Kristianstad, vet. Han tycker att vi borde odla mer exotiska bönor i Sverige och berättar hur det kan gå till.

Skogsbranschen är en mansdominerad bransch. Men allt fler privata skogsägare är kvinnor och kanske kan det även få fler kvinnor att söka jobb inom branschen. I Burträsk, Västerbotten, hålls sedan några år tillbaka ett skogskollo för tjejer. Här får de testa att köra skogsmaskin under handledning och lära sig mer om skog. Reporter Rolf Segerstedt åkte dit för att höra hur det går till.

Veteskördarna i Sverige har stagnerat de senaste åren. Det här vill tidningen Lantmannen ändra på. Förra året startade de tävlingen Vetemästaren där den som får mest skörd på sin persell vinner. Vi har följt tävlingens utveckling i Lantbrukspodden och nu går vi i mål. Reporter och tävlingsgeneral Anders Fällman avslöjar vem som har kammat hem förstapriset - en resa till Nya Zeeland och träff med världsrekordhållaren inom veteskörd, Mike Solaris.

Nya avsnittet av Lantbrukspodden hittar du