Lantmännen Maskin i militärt samarbete

Lantmännen Maskin och Swecon ska samarbeta med Försvarsmakten för att utveckla transportnäringen över hela Sverige.

Transportnäringen är i stort behov av personal. Nu inleder Lantmännen, Swecon och Försvarsmakten ett samarbete.
Transportnäringen är i stort behov av personal. Nu inleder Lantmännen, Swecon och Försvarsmakten ett samarbete. FOTO: ISTOCK

Som ett led i arbetet med att lösa kompetens- och personalförsörjningen inom transportnäringen ska Lantmännen Maskin och Swecon, återförsäljare av maskiner för bygg- och anläggningsbranschen, ha ett samarbete med Försvarsmakten.

”En ny och spännande väg”

Både Swecon och Lantmännen finns över hela Sverige, och bolagens geografiska spridning matchar väl Försvarsmaktens.

− Den svenska transportbranschen saknar tekniker och för Lantmännen är detta en ny och spännande väg att hitta och behålla medarbetare, vilket vi ser som en stor styrka i detta samarbete, säger Anita Asklund, kommunikationsdirektör vid division Lantbruk i Lantmännen, i ett pressmeddelande.

Individen ska utvecklas

Samarbetet har även andra fördelar. Unga och nyanställda kommer få ett slags mentorer i utbildare från Försvarsmakten, såsom gruppbefäl, soldater och sjömän.

− Många av de vi anställer direkt från skolan behöver vägledning för att utvecklas som individer, ta ansvar och bli trygga i sig själva. De generella kompetenser som man erhåller i Försvarsmakten av struktur, teamkänsla och säkerhetstänk tycker vi är väldigt relevanta varför vi ser att vi vill utveckla ett samarbete kring personal, säger Joakim Arndorw, affärschef för service och reservdelar på Swecon.

Bra chans till karriärväxling

Samarbetet avser även att arbeta för att erfarenhet från den ena partens organisation ska vara en tydlig merit för individen i en karriär hos den andra parten. Personal med anställning inom transportbranschen får chansen att kombinera sin karriär med deltidsengagemang inom Försvarsmakten, medan anställda inom Försvarsmakten ska kunna göra en karriärväxling.

− Vi ser detta som ett långsiktigt samarbete där vi ser fyra vinnare, nämligen att det är bra för näringslivet, bra för Försvarsmakten, bra för Sverige och framför allt för individen, säger Klas Eksell, Försvarsmaktens personaldirektör.

LÄS MER: Lantmännens nya anläggning snart färdig