Ledande aktivist åtalas för aktion mot minkuppfödare

En ledande djurrättsaktivist åtalas för misshandel, olaga hot, hemfridsbrott och ofredande efter en aktion mot en minkgård 2017. Den åtalade vill inte kommentera åtalet men förnekar brott, skriver GP.

Aktivisten står åtalad bland annat för händelser i samband med en aktion mot en minkgård.
Aktivisten står åtalad bland annat för händelser i samband med en aktion mot en minkgård. FOTO: STAFFAN GUSTAVSSON

Djurrättsaktivisten har haft en ledande position inom en djurrättsorganisation och misstänks nu för misshandel, olaga hot, hemfridsbrott och ofredande, skriver GP som i en rad artiklar har skrivit om hat och hot mot djurägare.

Megafon mot örat

Misshandeln handlar om att aktivisten är misstänkt för att ha satt en megafon med sirener mot örat på en av dem som befann sig på gården för att stötta minkuppfödaren gentemot aktivisterna. Personen som var en LRF-företrädare har uppgett att hans tinnitus förvärrats och gett honom kvardröjande besvär, skriver GP.

Läs mer: Riksdagsdebatt om aktivisternas hot mot bönderna

Skrikit ”djurplågare”

Ofredandet handlar om att aktivisten misstänks för att sent på kvällen ha deltagit med sirenljud och annat oljud samt skrikit "djurplågare" vid minkuppfödarens bostad. Hemfridsbrottet gäller att han "olovligen och uppsåtligen inträngt och kvarstannat" i trädgården hos gårdsägaren, enligt GP.

”Bild på skelett”

Den åtalade misstänks även för att ha lagt ut en bild av ett skelett med minkfarmarens namn och texten "f d minkfarmare" på sociala medier, något åklagaren rubricerar som olaga hot.

Den misstänkte aktivisten förnekar brott. I ett sms till GP skriver han: ”Jag har inga kommentarer förutom att jag förnekar brott på samtliga åtalspunkter”.

Läs mer: Max avbryter samarbetet med Djurens rätt

Åtalad för trafikbrott

Enligt ATL står djurrättsaktivisten även åtalad för vårdslöshet i trafik och smitning från olycksplats. Enligt åtalet ska han ha kört i fel körfält och tvingat mötande fordon att väja.

– Bevisningen är bra mot mannen. Annars hade jag inte åtalat, säger Klas Lundgren, åklagare i målet, till ATL.

Läs mer: Ulrika hittade en död smågris i barnen sandlåda