Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 3 januari

Ökad livsmedelsförsörjning ger ökad motståndskraft

Vi är i början av ett nytt år och ett nytt decennium. Vi går in i ett nytt 20-tal fulla av positiva förväntningar, men också med en påtagligt ökad oro för konflikter och klimatförändringar, skriver Tove Mellgren.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Det är i ett splittrat samhällsklimat som Rikskonferensen Folk och försvar i Sälen äger rum nästa helg, en årlig möjlighet att prata om landets säkerhetspolitik och om samhällets krisberedskap och totalförsvar.

Pendeln har svängt i försvarspolitiken. Försvarets nedmontering under 00- och 10-talet har resulterat i att Sverige återigen behöver stärka totalförsvaret. Det har aktiverat myndigheter, kommuner, regioner och frivilligorganisationer och ett antal statliga utredningar har tillsatts.

2020 är även året för en av de största försvarsövningarna på 30 år, TFÖ 2020. Övningen ska bidra till att öka Sveriges motståndskraft och mobilisera och öva totalförsvaret. Totalt uppskattas runt 400 olika aktörer delta i hela landet.

Hur ser det då ut med livsmedelsförsörjningen och matberedskapen? Sverige har som mål att klara livsmedelsförsörjningen utan hjälp från andra länder i tre månader. Enskilda medborgare behöver vara förberedda på att klara matförsörjningen i en vecka, något som kan vara svårt för den som har nära till matbutiken och inte behöver planera sina inköp.

Sverige har en självförsörjningsgrad på mat på omkring 50 procent. Den är ovanligt låg. I exempelvis Finland är den 80 procent. På 1980-talet låg den i Sverige på 75 procent. De gröna näringarna har även möjlighet att spela en avgörande roll för att öka produktionen av el och biodrivmedel och göra vårt samhälle mindre beroende av importerade fossila drivmedel.

När Rikskonferensen Folk och Försvar drar igång finns det många saker att prata om gällande både försvar och beredskap. Samverkan, resurser och styrmedel är alla viktiga för att öka vårt samhälles motståndskraft i tider av kris. Men något vi vet är att tillgången på mat är ett av människans mest basala behov.

Vad kan man göra som enskild person? Jo, man kan hjälpa till att skapa stabilare möjligheter för svenska livsmedelsproducenter i fredstid, så kommer kapaciteten vara bättre också i tider av kris. En ökad efterfrågan på svenska livsmedel är en bra början.

Tove Mellgren

Relaterade artiklar

Till toppen