Lettland betecknar torkan som naturkatastrof för jordbruket

Lettland har infört nationellt katastroftillstånd i jordbrukssektorn som en följd av den allvarliga torkan i landet.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: IBL

Lettlands regering betecknar den rådande torkan i landet som en naturkatastrof, efter att landet har drabbats a den värsta torkan på många år. Vissa områden har inte haft regn sedan i april.

Inget nationellt nödstillstånd

Det nationella krisorganet Latvian Crisis Management Council valde dock under tisdagen att inte beteckna torkan som ett nationellt nödstillstånd, utan definierade situationen som en "naturkatastrof i nationell skala", skriver Baltic Times. Beslutet gäller från och med onsdagen. Enligt myndigheten kan torkans konsekvenser för jordbrukarna och nationen som helhet fortfarande hanteras inom ramen för existerande lagstiftning och regelverk, därför är den ännu inte ett nödtillstånd.

Bönderna slipper böter

Orsaken till att torkan betecknas som en naturkatastrof är att det medför att bönderna slipper ifrån böter och avgifter för att de inte kan leverera i enlighet med EU-finansierade projekt och enligt låneavtal med bankerna, då en force majeure-klausul träder i kraft. EU-kommissionen har även fått en förfrågam från Lettlands regering om utbetalningar av jordbruksbidrag i förskott.

– Beslutet om att deklarera ett katastroftillstånd betyder dock inte att de bönder som drabbas av torkan får rätt till kompenserande betalningar, säger Lettlands jordbruksminister Janis Duklavs, till Baltic Times.

Stora förluster

En plan för att hantera de försäkringsmässiga aspekterna av torkan ska införas. Torkan slår mycket hårt mot många lantbrukare. För Dainis Rutenberg, vars gård ligger utanför staden Dobele, innebär torkan förluster på cirka 100 000 kronor.

– Förra året hade vi tungt regn och en översvämning. Mina åkrar låg under vatten och jag kunde inte skörda några grödor. I år: raka motsatsen. Jag oroar mig för mina banklån, säger han till TT.

LÄS OCKSÅ: Betes- och höbrist i torkan