Lokal husman överlägsen importerad vego

För att visa skillnaden på lokala råvaror och importerade, visade LRF Vilhelmina upp två tallrikar. Den vegetariska importerade maten transporterades mer än 3000 mil längre och var dubbelt så dyr.

De två tallrikarna visades upp i kommunhuset.
De två tallrikarna visades upp i kommunhuset. FOTO: LRF VILHELMINA

På den lokalproducerade tallriken låg köttfärsbiffar med potatis, gräddsås och rivna morötter och den importerade innehöll ris, tofubiff, kokosmjölksås och avokado.

Uträkningen av råvarornas sammanlagda transport visar att den lokala maten har åkt ungefär 44 mil, medan den vegetariska maten transporterades drygt 3530 mil.

Dessutom var skillnaden stor på inköpskostnaden. Den importerade matens 57 kronor per portion är mer än dubbelt så hög som den lokalproducerade, som endast kostade 24 kronor. Detta trots att maten inte köptes in i grossistsammanhang, potatisen inhandlades till exempel på en lokal rekoring-träff.

Många förvånade

Syftet med demonstrationen var bland annat att uppmärksamma politiker och tjänstemän på de gröna näringarnas nyckelroll i omställningen till ett mer fossilfritt samhälle.

Tallrikarna visades upp i kommunhuset och många blev förvånade över informationen om de långa avstånden och över priserna.

"Någon fick sig även en tankeställare gällande riset. När man besöker en restaurang så väljer man ofta ris av ren vana, man kanske skulle välja potatis istället. Potatis odlas i Vilhelmina", säger Ida Oderstål som är kommungruppens ordförande i Vilhelmina, i en kommentar till aktiviteten.

LÄS MER: Mjölkbönder vann efter lång process

LÄS MER: Tjulsta gårds grisinlägg lever vidare