Lönsamheten viktigare än solcellsstödet

Familjen Nordqvists i Skärlöv såg taket som en outnyttjad resurs. Redan 2015 valde de att investera i solceller och än så länge har de fått mer ut av investeringen än de väntat sig. De fick stöd för 30 procent av kostnaderna.

Anneli och Ola Nordqvist installerade sina solceller redan 2015 och är mycket nöjda med att de producerar mer el än vad som utlovats.
Anneli och Ola Nordqvist installerade sina solceller redan 2015 och är mycket nöjda med att de producerar mer el än vad som utlovats. FOTO: TINDRA ENGLUND

Anneli och Ola Nordqvist som bedriver nötköttsproduktion på Öland är en av de lantbrukare som använt sig av solcellstödet.

De installerade 48 solceller på totalt 75 kvadratmeter våren 2015. Den totala kostnaden blev 120 000 kronor + moms i direkta kostnader för utrustning och elektriker. Av kostnaderna fick de 30 procent ersatt i form av solcellsstöd.

– Men vi hade gjort det ändå. Vi kände oss ju dessutom inte säkra på att få det när vi satte upp dem och det dröjde ju 1,5 år innan vi fick stödet, säger Anneli Nordqvist.

Producerar mer än förväntat

När de satte upp sina solceller förväntade de sig att de skulle leverera runt 12 000 kwh/år men i praktiken har de producerat hela 16 000 kwh/år.

– Trots att vi inte har några exakta siffror på vad vi hittills tjänat på anläggningen så är vi väldigt nöjda eftersom den producerar mer än vad vi hoppades på, säger Anneli Nordqvist.

Gick ihop

Anneli och Ola Nordqvist valde att gå ihop med fyra andra och köpte gemensamt in solcellerna. De skruvade själva upp anläggningen på taket och anlitade sedan sin lokala elektriker för att sätta ihop det hela.

– Det är kul att man inte behöver vara en jättestor gård för att ha råd. För vår del spelar det inte så stor roll om det betalar sig på fem eller tio år, huvudsaken är att det betalar tillbaka sig till skillnad från mycket annat idag, säger Ola Nordqvist. 

FAKTA/Nordqvists Nötkött

Totalt 120 djur, varav 40 kalvande.

Paret har ägt gården sedan år 2000.

Producerar Hängmörat naturbeteskött.

Gården ligger i byn Skärlöv på södra Öland.

Satte upp sin solcellsanläggning 201.

LÄS MER: Investeringar i solceller växer explosionsartat