LRF tacksamma för uppslutningen för bönderna

Palle Borgström och LRF är oerhört tacksamma för den solidaritet som svenska folket visar för de svenska bönderna i den svåra foderkrisen.

FOTO: ARKIV/MOSTPHOTOS

Torkan slår hårt mot lantbruket och nyheterna om foderbristen och dess förödande effekter har spridits hos i stort sett alla medier den senaste veckan.

Men det är också i kristider som människor visar sitt stöd. Flera markägare, butiker och kommuner bidrar med hjälp i den svåra situationen som lantbruket ställs inför. Kommuner och privatpersoner erbjuder bönder att skörda gräs på obrukad mark samtidigt som butiker tillfälligt stoppat importen av utländskt kött för att öka försäljningen av det svenska köttet.

LÄS MER: Flera matbutiker stoppar inköp av utländskt kött

LÄS MER: Ica lättar på regler - säljer kantbränd sallad

”Ni stärker oss i denna svåra situation”

LRF är oerhört tacksamma för att Sveriges befolkning solidariskt ställer upp.

– Vi är väldigt tacksamma för alla konsumenter och butiker som väljer att prioritera svensk mat i det här läget. Det stärker oss i den här svåra situationen och ger oss även hopp om att kunna öka produktionen av mat i Sverige i framtiden, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF i ett pressmeddelande.

Största skillnad gör konsumenterna

Borgström poängterar att den mest avgörande hjälpen just nu kommer från svenska konsumenter.

– Den största hjälpen vi kan få är att man väljer att köpa svensk mat och då framförallt svenskt kött i den här situationen. Vi tackar alla som väljer svenskt och uppmanar att ännu fler gör det. Det innebär att efterfrågan hålls uppe även vid en situation där vi måste slakta många djur på grund av foderbrist, säger Palle Borgström.

LÄS MER: Konsumenter kan stötta bönderna när torkan slår hårt

Efterfrågar agerande från politiker

Nu vill LRF att även politiken agerar lika kraftfullt.

– Skördebortfallet kommer att innebära mångmiljardförluster för det svenska lantbruket och innebära en stor likviditetskris. På kort sikt måste regeringen ge ett transportstöd så att hö kan fördelas inom landet, på lite längre sikt kräver vi nu att regeringen inför ett temporärt nationellt stöd till gårdarna så att jordbruksföretagen undviker konkurser, säger Palle Borgström i pressmeddelandet.

LÄS MER: Bucht träffar EU-kommissionär om torkan

LÄS OCKSÅ: LRF: Torkan i landet kräver akuta åtgärder