LRF vill ha polisnärvaro på kosläppen

I veckan kom rapporter om att mjölkbönderna i Gästrikland inte törs ha några kosläpp på grund av hot från militanta aktivister. Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF, ser därför gärna att polisen finns på plats under kosläppen.

Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF, efterlyser inte direkt polisbeskydd under kosläppen, men ser gärna att polisen närvarar på evenemangen.
Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF, efterlyser inte direkt polisbeskydd under kosläppen, men ser gärna att polisen närvarar på evenemangen. FOTO: ANN LINDÉN

Anders Drottja anser att det är beklagligt att djurrättsrörelsen lyckats skrämma lantbrukare så till den grad att man inte vill och vågar öppna sina gårdar för ett så pass familjevänligt event som ett kosläpp.

Inga nya avhopp

Så vitt han vet har dock inga fler gårdar eller distrikt valt att inte genomföra kosläpp för allmänheten.

– Jag har inte hört att det blivit svårt att rekrytera gårdar på ett så kollektivt upplagt sätt i någon annan del av landet. Dock vet jag att det pratas en hel del och att oro finns under ytan. Just vid kosläppen har aktivisterna inte varit av den militanta falangen, men deras uppträdande maskerat och utan att söka tillstånd för sin demonstration provocerar väldigt mycket.

LÄS MER: Ställer in kosläpp i Gästrikland

Polisen har en lugnande effekt

Oavsett om det är militanta eller mer fredliga aktivister så säger han att det är polisens uppgift att upprätthålla ordningen. Han efterlyser inte direkt polisbeskydd, men ser gärna att polisen närvarar på evenemangen.

– Det finns flera anledningar till att polisen bör finnas på plats vid ett kosläpp. Dels detta med aktivisterna där polisen kan ha en lugnande effekt på aktivister, besökare och arrangörer. Men även av den anledningen att det kommer mycket folk och att trafiksituationen kan behöva styras upp så att inte bilar parkeras hur som helst.

LÄS MER: Djurrättsaktivister uppmanar att ”slå ännu hårdare” mot kosläpp

LÄS MER: Lindahl rasar mot Schulmans utspel om kosläpp