Lugn påsk för värphönsen

Inför påsk är det endast värphönsen som inte stressar. De värper i den takt de brukar värpa. Det gäller även på Västerlösa Södergård utanför Linköping.

FOTO: GORAN BILLESON

– Från början tyckte jag inte att värphöns verkade vara en rolig produktionsinriktning. Jag var inte så imponerad, säger Magnus Lorin.

Men för tio år sedan köpte han och hans fru Sandra sin fars kusins gård i utkanten av det lilla samhället Västerlösa. Och då ingick äggproduktion.

– Och nu har jag verkligen ändrat uppfattning. Värphöns är jättespännande.

Han motiverar:

– Det krävs mycket management för att få alla värphöns att trivas.

Har även grisar

I dag har han 35 000 värphöns som producerar 700 ton ägg per år. Hönsen är frigående inomhus.

Förutom värphöns har han grisproduktion med 280 suggor som ger drygt 6 000 grisar till slakt årligen.

Dessutom brukar han 500 hektar vilket ger spannmål till grisarna och hönsen.

– När jag och Sandra köpte gården moderniserade vi den.

Mer jobb med grisarna

Hustrun jobbar utanför gården men Magnus arbetar heltid här tillsammans med sin far och fyra anställda. Gården omsätter 17 miljoner kronor årligen och värphöns och grisar står för hälften var.

– Det går åt mer arbetstimmar per dag för grisproduktionen, säger Magnus Lorin.

Ibland ringer unga människor eller pensionärer och undrar om de kan få jobba extra på helgerna i hönshuset.

– Det är det aldrig någon som gör när det gäller grisproduktionen.

Tre råd om du startar äggproduktion:

Ha egen spannmål.

Tänk på placeringen av hönshuset. Inte för nära annan bebyggelse.

Bygg inte fast dig i en lösning utan anpassa produktionen till vad konsumenten efterfrågar.

Det finns många lantbruk i trakten vilket betyder att de som bor i samhället är vana vid bönder.

– Det är bra för det är klart det kan finnas synpunkter på vår hantering och hur det luktar men så är det inte här.

När Magnus Lorin (som nu är 45 år) var liten fanns det både affär och sparbank i byn. I dag finns ingen sådan service. Närmaste affärerna finns i Mantorp eller Malmslätt några mil bort.

Avvaktar ekologiskt

Magnus Lorins äggproduktion är konventionell men han pratar en hel del om hur efterfrågan på ekologiskt märks. Och han har funderat på det men just nu finns inte de möjligheterna.

– Om jag bygger ett hönshus till, på annan plats, där det finns möjlighet att släppa ut hönsen, då blir det nog ekologiskt. Men jag avvaktar, säger Magnus Lorin.

Han vill känna efter om efterfrågan ändras och om packeriet han säljer till i Småland behöver fler ägg.

På gården finns också en äggbutik "mest för människorna i byn".

Äter många ägg

Han är nöjd med att han aldrig haft några större sjukdomsutbrott i sina besättningar.

– Det är naturligtvis skräcken att få in det.

Han har tillstånd att utöka sin produktion med 36 000 frigående inomhus eller 18 000 ekologiska.

– Vi får se hur det blir. Än så länge avvaktar jag, säger Magnus Lorin.

Han och hans familj äter naturligtvis många ägg, vare sig det är påsk eller inte.

– Vi äter mycket ägg, minst två om dagen per person. Och i påsk blir det ännu fler.

Fakta: Västerlösa Södergård

Drivs av Magnus Lorin. Inköpt för tio år sedan.

Äggproduktion, grisproduktion, spannmål.

Familj: Magnus, Sandra och två barn 10 och 11 år.

Omsättning: 17 miljoner kronor per år.