Luktar det Old milk är mjölken gammal

Den nya doften Old milk som livsmedelskedjan Coop lanserar ska hjälpa till att minska matsvinnet: Innan mjölken luktar som den "doften" går den att dricka.

Ett prov på doften Old milk, eau d'odeur, går att beställa på Coops hemsida.
Ett prov på doften Old milk, eau d'odeur, går att beställa på Coops hemsida. FOTO: COOP

Som en hjälp för att minska matsvinnet lanserar Coop nu en egen doft – Old milk. Doften, eller möjligen stanken, luktar som mjölk när den blivit dålig.

– Matsvinn är en av våra största globala hållbarhetsutmaningar. Med doften Old Milk vill vi hjälpa svenskarna att minska sitt matsvinn hemma, genom att förstå skillnaden mellan drickbar och för gammal mjölk. Våga lukta, titta och smaka på maten innan du slänger den, säger Anneli Bylund, tf hållbarhetschef på Coop i ett pressmeddelande.

I Coops Matometer uppger nästan fyra av tio svenskar att de inte äter mat som passerat bäst före-datum. Enligt Naturvårdsverket slängs 30 procent av allt matavfall från svenska hushåll helt i onödan. 224 000 ton mat och dryck hälls ut via avloppet under ett år, vilket motsvarar ungefär 26 kg per person under ett år.

De största mängderna mat och dryck som hälldes ut via avloppet var mejeriprodukter näst efter kaffe och te. Old Milk ska hjälpa människor att lita mer på sina sinnen och börja titta, lukta och smaka innan varor som har passerat bäst före-datum slängs.

På Coops hemsida kan man beställa ett doftprov och få budskapet: fram till att mjölken luktar som Old milk går den att dricka.