Lyft för gastuber ger säkrare hantering och skonar rygg

Många tunga lyft av stora gastuber in och ur bilen födde idén om ett hjälpmedel som både skonar ryggen och gör hanteringen säkrare. Nu deltar Alexander Vidlund i Teknikutmaningen för andra året i rad.

Som yrkesmässig insjöfiskare i sjätte generationen är Alexander Vidlund van vid att lösa problem när det gäller materiel och utrustning. Han driver ett fiskeföretag och utgår från samma kaj vid Mälarens som sina föräldrars fiskeföretag. Många av de redskap som behövs i verksamheten finns inte färdiga att köpa utan måste konstrueras och byggas av honom själv eller tillsammans med föräldrarna. Han har till exempel själv svetsat ihop sina arbetsbåtar men också byggt allt från en säcklyft till fiskeredskapshanterare och traktorlastaren till det fyrhjulingsflak han deltog med i förra årets Teknikutmaningen. Flaket ledde till en andraplats i tävlingen och en prissumma på 10 000 kronor.

Tävlar med lyft

I år deltar Alexander Vidlund med ett hjälpmedel för lyft av stora gastuber in och ur bilen.

– Har man maskiner och redskap som är i aluminium och stål blir det lätt att det går sönder och då kan det vara bra att kunna svetsa och reparera prylarna själv, då blir det några gastuber per år som ska hanteras för min del, säger han.

Han har dragits med ryggproblem i några år och tyckte att det var ”lite drygt” att lyfta de 80 kilo tunga gastuberna ut och in i bilen. Han började höra sig för hos de lokala verkstadsföretagen om hur de hanterar tuberna men ingen hade någon småskalig lösning.

Antingen lyftes de för hand eller i de fall där många tuber skulle flyttas gjordes det i en transportställning med hjälp av en gaffeltruck.

Fäste spänna på dragkulan

Eftersom det inte fanns någon färdig lösning att köpa bestämde sig Alexanders Vidlund för att hitta en egen konstruktion för sina behov. Hans idé bygger på att ett Heck Pack-fäste spänns över bilens dragkula. På den sätts en axel med en bygel där gastuben passar in. Hela tuben kan sedan vinklas upp, ner och roteras

– Nu kan jag balansera hela tubens vikt med två fingrar och vända den i den riktning jag behöver för att kunna skjuta in tuben i bilen, säger han.

Funktionen är gjord med två kullagrade enheter ovanför varandra. I den sitter axeln där klykan är fäst. Allting sitter ihop med bultar.

– För att du lätt ska kunna dra tuben i bygeln sitter fyra kullagrade stödpunkter runt gastuben.

Sedan kan gastuben vinklas upp, ner och roteras.
Sedan kan gastuben vinklas upp, ner och roteras. FOTO: ALEXANDER VIDLUND

Han säger att den stora utmaningen var att konstruktionen skulle hålla när du för in själva gastuben i bygeln, så att konstruktionen inte går sönder och någon gör sig illa.

– Här får du inte göra en för klen konstruktion så att det i stället för att bli lättare och säkrare ökar olycksrisken vid hanteringen. Först hade jag till exempel bara två stödpunkter i bygeln men det blev för ostadigt och tuben ville ramla ur klykan. För att säkra den monterade jag fyra stödpunkter totalt.

Billig lösning

Det tog honom någon timme att konstruera lyften och en arbetsdag att bygga den. Materialet är vanligt bockat svartstål och bultar. Kostnaden ligger på cirka 3 500 kronor.

– Det är en billig lösning på ett problem och jag tror att många som hanterar tunga tuber kommer att ha användning för idén. Den funkar på alla bilar med dragkrok utom om du har en pick upp och fäller ned lemmen eftersom den då täcker dragkulan, säger Alexander Vidlund.

LÄS MER: Läs om fler tävlanden i Teknikutmaningen här!