M-utspel vid kosläpp: ”Måste skärpa lagen kring olaga intrång”

Moderaterna vill skärpa lagen om olaga intrång och straffen för brott som är kopplade till djurrättsaktivism. Dessutom vill partiet att det införs en särskild brottskod för djurrättsbrott. Förslagen presenterades vid ett kosläpp i helgen på Äspetorps gård i Sörmland.

FOTO: MODERATERNA

I lördags fick mjölkbönderna Per Andersson och Paula Pönniäinen besök av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, John Widegren, partiets landsbygdspolitiske talesperson, och Gustaf Göthberg som kandiderar till Europaparlamentet för Moderaterna.

Tillsammans med 300 personer bevittnade M-politikerna årets kosläpp då hälften av Äspetorps cirka 300 kossor släpptes ut på grönbete.

”Gör det här för våra grannar”

En del lantbrukare har inför årets betessläpp bävat för påhälsningar av djurrättsaktivister. Men Per Andersson och Paula Pönniäinen slapp demonstrationer - de hade inte annonserat om årets kosläpp, utan bara meddelat om det på Facebook och gårdens hemsida.

– Vi gör det här för våra grannar och andra här i trakten. Vi vill välkomna dem, visa upp gården och bjuda tillbaka för att de står ut med gårdens gödsellukt, säger Per Andersson, som dagen till ära bjöd på gratis kogödsel till hugade hobbyodlare.

Mjölkbonden Per Andersson fick driva på en och annan kossa ut på grönbetet.
Mjölkbonden Per Andersson fick driva på en och annan kossa ut på grönbetet. FOTO: MARITA JOHANSSON

Vid en kaffestund på lantbrukarparets veranda presenterade Moderaterna sina förslag om krafttag mot djurrättsaktivism och stöldligor som stjäl drivmedel och maskiner.

”Bättre att de demonstrerar utanför riksdagen”

Partiet vill att rättsväsendet ska prioritera hot och trakasserier mot lantbrukare. Bönder som bedriver en laglig verksamhet ska inte behöva ha demonstranter på gårdsplanen, menar Ulf Kristersson.

- Det är bättre att de demonstrerar utanför riksdagen där vi stiftar lagarna, säger han.

Moderaterna vill därför att påföljden för brott som olaga hot, skadegörelse, olaga intrång och hemfridsbrott som riktas mot lantbrukare skärps.

Önskar internationellt center mot stöldligorna

Dessutom behöver lagen om olaga intrång skärpas för att ge polisen bättre verktyg att ingripa mot djurrättsaktivister som exempelvis genomför aktioner på en lantbrukares gårdsplan och den som gör sig skyldig till olaga intrång ska kunna dömas till fängelsestraff.

När det gäller stölder av diesel och maskiner vill Moderaterna stärka den europeiska polisbyrån Europol och inrätta ett särskilt center mot stöldligorna så att det går att följa dem över gränserna.

– Tullen måste även få bättre möjligheter att ingripa mot stöldligorna som till 90 procent är utländska. I dag får tullen inte hålla kvar de här personerna, säger Ulf Kristersson.

Möjlighet för tullen att hålla kvar brottslingar

Han vill därför stärka både polisen och tullen med mer personal och ge tullen lagliga möjligheter att hålla kvar brottslingar så att de kan ställas inför domstol. Efter avtjänat straff vill M att brottslingarna ska utvisas.