”Man bara häpnar över veteuppgången”

Björn Folkesson om spel och insatser på marknaden ut just nu.

Björn Folkesson säger att vetet snart har nått ett all time high.
Björn Folkesson säger att vetet snart har nått ett all time high. FOTO: LAND LANTBRUK

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Vete. Nu fortsätter vetet att stiga även om Fundamenta talar motsatt språk. Det har kommit regn i Ryssland och än mer intressant är att franska bönder siktar på veteareal på över 5 millioner hektar. Om det vill sig väl i vår så kan den franska skörden bli över 35 millioner ton! Så ser spel och insatser ut just nu.

Vetet steg även i natt och köparna tittar nu på den stora efterfrågan. Det kom också information om att Australien ser ut att få torkskador i vissa regioner. Hur Matifbörsen ska öppna vet vi inte men ytterligare några euro upp är högst troligt. Det är nu jätteenkelt att vara ägare till fysisk vara, om dessa goda ton är i gott förvar och väl nedtorkat. Det är inte omöjligt att det finns köpare som kan betala 1,75 kr fritt platta och då är nog även de mest kritiska bönderna nöjda. Värre är det för alla oss som sålde det fysiska vetet för tidigt och dessutom har gjort börsaffär, också det för tidigt och i fel riktning, det vill säga nedåt! Förhoppningsvis gläder ni er med mig över det nu sådda vetet. Möjligheten till ett acceptabelt pris på ny skörd är ju i varje fall fullt möjligt att uppnå.

Gödning. Här tror jag inte att någon ska vänta längre. Kväve är skapligt billigt samtidigt som det bedöms att Frankrike kommer att så för allt vad tygen håller av höstkorn vete och majs till våren. Det kommer att skapa en stor efterfråga på gödning när den stora arealen ska täckas med sitt växtnäringsbehov.

Round Up. Strikt resonerat är det här ingen marknadsanalys, men det finns ett jätteintresse i att Frankrike nu har bestämt att glyfosat inte är farligt. Nu begränsas visserligen användningen av glyfosat till plöjningsfri odling och högst 3 liter per hektar, men det är oändligt mycket bättre än ett totalförbud. Tack Frankrike för visat mod och klokhet!

Mjölk. Här är det fortsatt stabilt med vissa uppgångar på Fonterra och nästan oförändrat på den tyska spotmarknaden. Arlas alla regler än nog snart ett större irritationsmoment än vad marknaden för mejerivaror är. Här på Öland har dock foderläget förbättrats avsevärt med en varm och fuktig september. Stora tredjeskördar av vall har också tagits.

Och till sist ... Inte många dagar kvar nu! Amerikanska valet och dollarn lär väl hänga ihop. Marknaden vill ha Trump men det är inte säkert att det blir så. Valutahandlarna lär följa detta drama och det kommer påverka direkt i olja och soja, det vill säga det djurfoder alla måste ha. Vår TV gör ju allt den kan för att svärta ned Trump men gör nog inte så mycket på andra sidan Atlanten.

LÄS MER: "Ett så här fint höstrally har vi inte haft så länge jag kan minnas"

LÄS MER: Lagrat vete vinner