"Man inspireras av uppmärksamheten"

Land Lantbruk bärgade årets höstskörd inom journalistik. Frukterna utgjordes av stipendier på sammanlagt 130 000 kronor och ett EM-brons. För arbetet svarade reportrarna Linda Grimstedt, Anna Nilsson och Camilla Olsson.

De två sistnämnda plockade hem stipendierna, som utlystes av Svenska Journalistförbundet. I konkurrens med över 500 sökande fick de 65 000 kronor var, pengar som de ska använda för att lära sig mer om podcast (webbaserad radio). Till våren ska de därför studera lantbruksinriktad radiojournalistik i USA.

– Podcasts är nytt i medievärlden och på lantbruksområdet är vi på Land Lantbruk ensamma i Sverige. Därför har vi letat efter lantbruksinriktade sändningar i engelskspråkiga länder, säger Anna Nilsson, som tillsammans med Camilla Olsson producerar Land Lantbruks podcast,

Till slut hittade de en lantbruksinriktad podcast i Connecticut i USA. Personen bakom radiokanalen kan nu räkna med besök av kolleger från Sverige.

– Ja, det programmet påminner om våra och vi undrar hur producenten tänker och vad vi kan lära av dem. I de stora jordbruksdistrikten i USA finns också flera lantbruksradiostationer som vi vill besöka, säger Camilla Olsson.

Land Lantbruk har i höst även visat framfötterna i en tävling för europeiska lantbruksjournalister. Med sitt

– Man inspireras av uppmärksamheten. Det ger en sporre att hitta fler roliga ämnen att skriva om och att göra ännu bättre artiklar, säger Linda Grimstedt.

För framgången belönas hon bland annat med en middag i Bryssel och ett möte med EUs jordbrukskommissionär Dacian Cioloş. Tävlingen arrangeras av EU-kommissionen och ett europeiskt nätverk för lantbruksjournalister.