Många bärplockare till Sverige i år

undefined

Björn Galant, LRF skogsägarna.
Björn Galant, LRF skogsägarna. FOTO: KLAS SJÖLAND

– Vi gör vårt allra bästa för att inte skapa missnöje bland skogsägarna, säger Bo Axelsson, ägare till Tälje Invest, som anlitar 730 plockare i år.

En orsak att plockarna blir fler är det lär finnas fler bär i skogen i år än under den extrema torrsommaren 2018.

Dessutom kan skatten höjas. I dag slipper plockarna skatt om de är anställda av bemanningsföretag och vistas i Sverige kortare perioder. Men regeringen vill att bärplockarna ska beskattas med 25 procent. Bättre då att plocka mer nu än nästa år, tycker bärföretagen.

– Vi informerar alla plockare på deras eget språk, oftast thailändska, om exakt vad som gäller i de svenska skogarna. Man får inte skräpa ner, inte göra eld, inte göra någon skada på markerna, säger Bo Axelsson.

Arbetar ofta åt bemanningsföretag

De thailändska plockarna arbetar oftast åt bemanningsföretag, har tillstånd, kollektivavtalslön och ordnat boende. Men plockare kommer också från andra länder på eget bevåg. Ibland slår de läger i skogen i strid med allemansrätten. Täljeinvest köper bär av dem också.

– Men vi noterar vilka de är och ger dem en broschyr om vad allemansrätten säger. Och framför allt ser vi till att de har plockat bären själva. Om någon kommer med tusen kilo bär så fattar vi ju att de inte plockat allt själva. Och då tackar vi nej.

Syftet är att undvika att handla med personer som utnyttjar fattiga plockare. Plockarna måste själva få betalt kontant direkt i handen, enligt Bo Axelsson. Den här enkla åtgärden är effektiv, menar han.

– Det har helt klart minskat antalet tältläger.

Bärplockare från Thailand arbetar ofta åt bemanningsföretag, har tillstånd, kollektivavtalslön och ordnat boende.
Bärplockare från Thailand arbetar ofta åt bemanningsföretag, har tillstånd, kollektivavtalslön och ordnat boende. FOTO: LEIF ÖGREN

Plockare skräpar ibland ner i skogarna

– Nerskräpning drabbar markägaren, men om det är omfattande drabbar det faktiskt kommunen också, eftersom det är de som har ansvaret för att forsla bort skräpet, säger Rolf Edström på Norrskog.

LRF tycker i princip inte att affärsmässig plockning ska ingå i allemansrätten. Och bärplockningsföretagen borde informera skogsägarna mycket mer om vad de gör.

– Vid ett försök i Skellefteå 2014 satte ett bärplockningsföretag in annonser i lokaltidningen om sina planer. Skogsägarna visste på förhand när plockningen skulle ske och vart de skulle vända sig om något blev fel. Det var jättebra, fler bärplockningsföretag borde ta efter, säger Björn Galant på LRF.

Kan få hjälp av Kronofogden eller polis

Om plockare olagligt slår läger kan skogsägaren vända sig till polisen eller Kronofogden för att få hjälp med avhysning. Men det är en omfattande process.

En markägare har rätt att stänga av sina vägar för motortrafik om det är enskild väg utan statsbidrag. Däremot kan man inte förbjuda gående att använda vägen.

– Vi vill inte ställa till besvär för vi vet att skogsägarna i så fall kommer att försvåra vårt jobb, bland annat med vägbommar. Så vi gör vårt bästa, säger Bo Axelsson.

Antal plockare

2017 cirka 3 000

2018 5 000

2019 6 000

Detta kan du göra om du anser att plockare stör

– Prata med plockarna själva.

– Ring bolaget de arbetar åt.

– Sätt upp vägbommar om det är enskild väg utan statsbidrag.

– Ring polisen om plockare slår läger.

Källa: LRF

6 000 plockare 2019

Migrationsverket har hittills i år fått in 6 013 ansökningar.

2018 inkom 5 005 var av beviljades 4 991, övriga återtog sin ansökan.

Samtliga är för thailändska plockare.

De företag som inkommit med ansökningar i år är Bergrams Bär, Bothnia Bär, Euro apartment, Fruktkällan, Lodg Hammaer, Norrskensbär AB, Pirexus, Polarica, Ransätter AB, Trek AB, Tälje Invest i Söderhamn AB, Västeriöns vilda bär AB.

Källa: Migrationsverket