Markägare i medvind slöt avtal med Vattenfall

Markägarna till 25 skogsfastigheter har hållit ihop i mot- och medvind i närmare tio år och i dagarna landade de ett vindkraftsavtal med Vattenfall. Inom några år ska det bli en vindkraftpark med 35 höga verk på Klevberget nära Fränsta.

FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Våren 2013 berättade Land Skogsbruk om den satsning som markägarna i Västernorrland dragit igång. Tillsammans, i en organisation byggd på handslag, har de satsat över tre miljoner kronor på vindmätningar och ett vindkraftstillstånd. Det tog ytterligare tre år att få fram underlag, genomföra 48 samråd med alla berörda, innan de fick sitt tillstånd.

– Fram till hösten 2016 hade det varit ständig medvind för projektet, men just då var det lågt intresse från exploatörerna att bygga nytt. Vindkraften var död, men under 2017 hände något och plötsligt hade vi flera intresserade köpare, berättar Christina Rylander-Bergqvist, talesperson för markägargruppen.

Ett år senare har de landat ett avtal som innebär att Vattenfall köpt tillståndet att placera upp till 35 vindkraftverk på Klevberget nära byarna Finsta, Viken och Roggafors.

– Vi är jätteglada i dag. Sammanhållningen har firat triumfer och vi ska självklart ordna en rejäl fest i byastugan nu, säger hon.

Exakt vad avtalet innehåller vill hon inte säga men markägarna är nöjda, inte minst att det blev en stor svensk aktör som ska genomföra projektet.

– Det här kommer att gynna hela bygden. På sikt kommer det även att skapa jobb, det blir en stor vindkraftpark och det kan nog bli fler parker här omkring som resultat av den här satsningen, säger Christina Rylander-Bergqvist.

FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Hon berättar att det finns markägare på andra hålla som vill veta mer om hur de gjort för att klara det tioåriga samarbetet som krönts med ett avtal.

– Jag tror att den här modellen kan vara bra för många liknande projekt. Men det kräver sammanhållning och uthållighet, säger hon.

Från Vattenfalls sida tycker man att utvecklingen av Klevberget har skötts föredömligt.

– Markägarna har gjort ett bra jobb och vi kan nu gå vidare med den fortsatta utvecklingen och projektering av projektet. Målsättningen är att inom några år ta projektet till Vattenfalls styrelse för investeringsbeslut och därefter starta byggnationen, säger Karl-Johan Hellblom, projektledare på Vattenfall.