Markägare riskerar dyr saneringsnota
När farliga ämnen läcker ut på marken kan det bli du som får ta notan. Trots att du som markägare inte har gjort något fel.
När farliga ämnen läcker ut på marken kan det bli du som får ta notan. Trots att du som markägare inte har gjort något fel.
För en tid sedan läckte en personbil 60 liter diesel på en grusväg i Ronneby i Blekinge.
– Kvinnan som äger bilen kunde inte ta sig hem på eftermiddagen efter sitt arbetspass. Tanken var tom, säger Bengt Allan Karlsson, som har en liten lantbruksfastighet intill platsen där bilen stod parkerad.
– ”Vad konstigt, bilen var ju fulltankad i går”, sa hon till mig.
Förklaringen: Tanken var uppborrad av en bränsletjuv. Det fanns ett stort hå l där bränslet rann rakt ut. Och bilen fick bogseras bort. Men marken måste också saneras, påpekade Bengt Allan Karlsson.
– Vem betalar för det då? sa kvinnan. Det var en bra fråga, tycker Bengt Allan Karlsson.
I det här fallet var dieseltjuven försvunnen. Ronneby kommun, som skrivit föreläggande om sanering, vill inte betala. Och när han forskade lite i saken visade det sig att bilförsäkringen inte täcker skadan.
Kjell Tångemar, deltidsbonde i Karlskrona, står för bilens försäkring.
– Om föraren inte haft kontroll över fordonet när skadan uppstår, då är det markägaren som har ansvaret, det är så det funkar, säger han.
Alltså: eftersom föraren inte kört bilen när skadan uppstod har han eller hon inte ansvaret och bilförsäkringen gäller inte.
I det här fallet slutade det med att byborna som bor längs vägen där bilen läckt diesel får stå för saneringskostnaderna, som gick på nästan 10 000 kronor.
– Det är verkligen surt. Det finns ingen vinnare i det här, säger Kristofer Sjölander, som bor vid vägen och har lagt ut pengar.
Han trodde också bilförsäkringen skulle gälla. Ett utsläpp av miljöfarliga ämnen kan drabba vem som helst. Är du skogsägare och din traktor blir slangad på bränsle vid ett arbete, då är det du som markägare som ska betala för saneringen.
– Arbetsfordon blir tyvärr ofta slangade på diesel, berättar Charlotte Herner som är försäkringsspecialist hos Svevia.
För Svevia, som bygger många vägar runt om i landet, är inte det här ovanligt. Men företaget har ett heltäckande försäkringsskydd.
– Vi strävar alltid efter att ta ansvar för våra eventuella oljespill, skriver Charlotte Herner i ett mejl till Land Lantbruk.
Det hindrar förstås inte att tvister kan uppstå. Har en markägare otur handlar det om en större olycka – kanske i värsta fall en transport av kemiska medel som kommer ut i naturen. Då skulle kostnaderna kunna bli riktigt stora.
Bengt Allan Karlsson tycker att hela saken är tokig.
– Jag har pratat med grannar och vänner och de flesta kan inte tro att det är sant att helt oskyldiga markägare ska behöva betala. Men så säger jurister jag talat med. Något måste göras åt detta, säger han.