Marken förstördes vid bredbrandsdragning

Anders Persson och hans grannar beställde bredband, men fick förstörd åkermark och grävarbete som inte återställdes. Nu vill de ha ersättning för skadorna.

Anders Persson blev tvungen att själv återställa det mest akuta, en faktura för arbete med en grusväg förföll i slutet av juni.
Anders Persson blev tvungen att själv återställa det mest akuta, en faktura för arbete med en grusväg förföll i slutet av juni. FOTO: PRIVAT

Anders Persson bedriver ekologisk lammproduktion och spannmålsodling utanför Delsbo i Hälsingland. När det blev dags att ordna bredband i trakten bildades föreningen Dellenfiber och cirka 300 hushåll gick med i projektet.

”Verkade inte vara några konstigheter”

En förfrågan skickades till kommunens stadsnät Fiberstaden och IP-Only, men de svarade inte. Telias bolag Zitius nappade däremot direkt.

– Det verkade inte vara några konstigheter så vi bestämde oss för att gå vidare, men i efterhand kan jag säga att vi gjorde bort oss. Det har varit problem hela tiden, säger Anders Persson.

Anders Persson har varit noga med att dokumentera förödelsen i text och bild.
Anders Persson har varit noga med att dokumentera förödelsen i text och bild. FOTO: PRIVAT

Trots att Zitius underentreprenör började arbetet med fiberdragningen för nästan ett år sedan har i princip inget återställningsarbete utförts. Anders Persson har därför själv tvingats att ordna det mest akuta.

Bland annat räddade han en grusväg som höll på att förstöras vid tjällossningen – arbetstimmar som han ännu inte fått betalt för.

– Jag har lagt ner jättemycket tid på att städa upp, till exempel fick jag skotta snö när plogbilen inte kom fram. Totalt motsvarar alla arbetstimmar cirka 30 000 kronor på faktura, säger Anders Persson.

”Kan inte arbeta på någons mark utan tillåtelse”

Enligt honom har underentreprenören även grävt utan tillåtelse på hans och andra grannarnas åkermark. En del markägare har fått markavtal först efter att grävarbetet väl var utfört.

SE DRÖNARFILMEN SOM VISAR MARKSKADORNA:

– Om de här förarna hade jobbat i skogen hade de fått gå hem redan första dagen. Du kan helt enkelt inte arbeta på någons mark utan tillåtelse. När det var blött i höstas körde de också på nysådd vall med hjulgrävare, sådana skador vill jag ha ersättning för, säger Anders Persson.

[bild]

”Kommer att göra allt som är ålagt oss”

Han har därför varit i kontakt med LRF Konsult i Falun som rått honom att tillsammans med drabbade grannar skicka en gemensam skrivelse till Zitius där kraven preciseras. Går det inte vägen kan det bli aktuellt med en kollektiv stämning.

Zitius kan inte kommentera detaljer kring eventuell ersättning av skadad åkermark, men arbete med återställning av Anders Perssons mark kommer att utföras.

– Det har drivits ett ärende till Kronofogden gällande återställningsarbete och vi kommer att göra allt som är ålagt oss i det beslutet, säger Anna Lyckner som är presskontakt hos Zitius.

”Har blivit tokgalet”

Samarbetet med underentreprenören i Delsbo avbröts i slutet av maj eftersom företaget inte utfört arbetet enligt avtal. Nu pågår en hävningsprocess samtidig som en ny underentreprenör ska upphandlas så att leveransen av fiber sker på ett korrekt sätt till kunderna.

Anders Persson har varit noga med att dokumentera förödelsen i text och bild.
Anders Persson har varit noga med att dokumentera förödelsen i text och bild. FOTO: PRIVAT

Zitius har även nyligen påbörjat grovarbetet med återställning i området. 

– Jag vill verkligen beklaga, det har blivit tokgalet här. Telia har en lista med certifierade företag enligt Robust Fiber som vi jobbar med, vi har inlett en ny upphandling med dessa. Men det råder fortfarande en fiberboom och därför är grävmaskiner en bristvara, säger Anna Lyckner.

FAKTA: Kristians gård

Släktgården Kristians ligger i byn Åkre utanför Delsbo i centrala Hälsingland.

Här bedriver Anders Persson KRAV-certifierad lammuppfödning med cirka 200 tackor.

Han odlar även spannmål på 40 hektar, vall på 30 hektar och har betesmark på ett tiotal hektar.