Martin Beck talar om balans i jorden på Slätte ekodag

Slätte ekodag ska gräva sig djupare ned i gåtan hur man kan få bördigare jord – och har tagit hjälp av Martin Beck.

Växtodlingsrådgivaren Martin Beck från Danmark är en av föreläsarna när Slätte ekodag ska gräva sig djupare ned i gåtan hur man kan få bördigare jord.
Växtodlingsrådgivaren Martin Beck från Danmark är en av föreläsarna när Slätte ekodag ska gräva sig djupare ned i gåtan hur man kan få bördigare jord. FOTO: EKOWEB

Nu handlar det inte om den fiktive kriminalkommissarien, men väl om Danmarks främste odlingsrådgivare. Martin Beck gästar branschdagen utanför Töreboda tisdagen den 19 juni för att tala om kalcium- och magnesiumbalansen i jorden.

– Jorden styr mycket av ekonomin på gården och det finns en stor potential att göra en massa saker med den. Men hittills vet vi ganska lite, säger projektledaren Olle Ryegård.

Plöjningsfri odling

En favorit i repris är Sören Ilsö som kommer att berätta om nya danska försök med mellangrödor i plöjningsfri odling. En annan programpunkt handlar om hur ekologiska växtodlare kan samarbeta med mjölk- och nötköttsproducenter, medan ytterligare en tar upp Krav-reglerna.

– Detta är en dag för professionella lantbrukare. Vi kommer att bli 600–700 deltagare varav cirka 50 rådigvare, berättar Olle Ryegård.

Delad dag

Nytt för i år är att dagen har delats upp i två pass vilket innebär att samtliga föreläsningar kommer att hållas två gånger före respektive efter lunch. Deltagare som inte är på föreläsningar i tält kommer i stället att titta på odlingarna i fält.

– Vi har Lantmännens gödslingsförsök med djupmyllning av pellets som verkligen sätts på prov ett torrår som detta men också ett antal försök med insådd. Odlingarna är inte förskönade med bevattning utan vi har det precis lika besvärligt som alla andra, säger Olle Ryegård.

Slätte ekodag har satsat mycket på maten med stjärnkocken Ulrik Lindelöw som chef för grillen.