Martinsons miljonsatsar på krysslimmat trä

Familjeägda Martinsons i Västerbotten storsatsar på krysslimmat trä. Produkten möter ökad efterfrågan och ska bland annat användas i flera byggprojekt i Stockholmsområdet.

Martinsons med omkring 450 anställda var först i Norden då företaget 2003 inledde tillverkning av KL-trä eller, med den engelska termen, CLT (cross laminated timber).

Bredden kan ökas till 3 meter

Hittills har de skivor som tillverkas haft en bredd på 1,2 meter. Med den nya produktionslinjen i Bygdsiljum kan bredden ökas till 3 meter.

– Tidigare har skivor fogats samman för att kunna bygga en vägg. Nu kan vi direkt såga ut för fönster och dörrar och har på så sätt en färdig vägg från start. Det går snabbare och är konstruktionsmässigt enklare, säger koncernchef Lars Martinson.

Investering på 80 miljoner

Investeringen i den nya linjen uppgår till 80 miljoner kronor och beräknas ge 16 nya arbetstillfällen. De primära marknaderna är Sverige och Norge. Även i Storbritannien, där Martinsons redan har en position, finns efterfrågan på de massiva skivorna.

– Här hemma har vi ett avtal med Folkhem Trä och kommer att producera för flera större husbyggen i Stockholmsområdet framöver, säger Lars Martinson.

Oändlig råvara

– Trä är en råvara som är närmast oändlig om vi bara sköter våra skogar. Var femte minut producerar den svenska skogen trä till ett åttavåningshus. Sådan är kapaciteten, fortsätter han.