Mässa om framtidens lantbruk

Smart lantbruk handlar inte enbart om högteknologi, men utvecklingen på det teknologiska området går fort. På årets Elmia Lantbruk sätts fokus på smartare lantbruk.

Drönare får en egen avdelning på höstens Elmiamässa.
Drönare får en egen avdelning på höstens Elmiamässa. FOTO: ANDERS ANDERSSON

Temat för Elmia Lantbruk den 24 till 26 oktober i år är smartare lantbruk. Inom ramen för det begreppet kommer man att försöka ge olika lösningar som svar på frågan om maten kommer att räcka när jorden om 30 år passerar tio miljarder invånare. Det skriver Elmia Lantbruk i ett pressmedelande.

I entrén kommer besökarna direkt möta Elmia Lantbruk Smart Arena där man kan studera ett antal fallstudier om den senaste och framtidens teknik för effektiv och hållbar livsmedelsproduktion.

– Det handlar om robotik, sensorer, mätteknik och beslutsstöd, berättar Mikael Gilbertsson som forskar om precisionslantbruk på RISE.

Binda ihop system

Redan används datorer, transpondrar och mjölkrobotar inom mjölkproduktionen, och dessa system binds ihop i nästa teknologiska steg. Till exempel kan blockkedjor, metoden bakom valutan Bitcoin, användas för att förbättra spårbarheten.

Läs mer: Elmia Lantbruk i bilder

Med hjälp av AI, artificiell intelligens, kan producenten koppla upp sig mot slakteriet och genom att få veta när det är som mest lönsamt att skicka djuren kan slakteriköerna kortas. Modeller håller även på att utvecklas som ska förutse hur mycket grovfoder djuren äter när de är ute på bete.

"Nyttan med tekniken"

Enligt Mikael Gilbertsson behöver smart inte var synonymt med högteknologiskt.

– Från början var lantbrukarna tveksamma till precisionsjordbruk. Det vände när självstyrande traktorer med GPS slog igenom. Då såg de nyttan med tekniken och kunde räkna hem investeringen, säger han.

Drönare får egen avdelning

Andra tekniknyheter är sensorer som mäter produktkvalitet, redskap och maskiner som förvarnar om att komponenter är på väg att gå sönder. Drönare som en del av framtidens lantbruk får en egen avdelning på mässan, Drone Zone. För att nämna en trend är det små drönare i flock som arbetar tillsammans.

Många andra nyheter kommer att presenteras, men grundidén med det smarta lantbruket är att anpassa bruket efter den egna gården, jorden och åkrarnas olika delar. Lantbrukaren får en större, men mindre fysiskt krävande, roll för att tio miljarder människor ska kunna äta sig mätta.