Maten blir vapen i ett cyniskt maktspel

Maten har än en gång blivit vapen i en konflikt, och offren är inte bara den ukrainska befolkningen, utan andra värnlösa människor långt från både ryskt och ukrainskt territorium, skriver Lena Johansson.

Det är egentligen vi som ska tacka ukrainarna för att de försvarar demokratin och självbestämmandet i Europa.
Det är egentligen vi som ska tacka ukrainarna för att de försvarar demokratin och självbestämmandet i Europa.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Ska president Putin få igenom sina krav genom utpressning? Medan antalet svältande i världen blir fler och fler blockerar de ryska styrkorna export av 22 miljoner ton spannmål, i lager i den ukrainska hamnstaden Odessa. Spannmål som riskerar att ruttna bort och som ligger i vägen när årets skörd ska börja bärgas om några veckor.

Redan innan Ryssland invaderade Ukraina led många människor i världen av svält. Enligt FNs livsmedelsprogram, WFP, har antalet hungrande bara de senaste två åren ökat, från 135 miljoner till 276 miljoner, på grund av bland annat värmeböljor, pandemin och höga energipriser. Kriget i Ukraina har förvärrat krisen ytterligare.

När Ukrainas Sverigeambassadör, Andrij Plachotnjuk, talade på LRFs riksförbundsstämma förra veckan berördes alla av hans berättelser om hur ryska soldater stjäl och spränger sönder jordbruksmaskiner samt plundrar och förstör inte bara vete- och solrosfält, utan även tomatodlingar. Det ingår i ockupationsmaktens taktik att svälta ut den ukrainska befolkningen och förse sitt eget folk med mat, men också sätta press på omvärlden genom att se till att stora mängder livsmedel inte kan exporteras. Josef Stalin använde sig av en liknande taktik 1932-1933, under svältkatastrofen Holodomor.

Länder som Etiopien, Kenya och Somalia, som har varit helt beroende av importen från Ukraina, drabbas nu av livsmedelsbrist och hunger. Men även i andra länder söder om Sahara och i Mellanöstern ökar antalet svältande. Och krisen förvärras ytterligare när andra livsmedelsexporterande länder stänger sina gränser till förmån för den egna befolkningen.

Putin har sagt att han kan släppa igenom livsmedelsexport från Ukraina, om EU lyfter sina sanktioner mot Ryssland. Hittills har hans förslag mötts med ett blankt nej. Och det finns just nu mycket lite som talar för att ett sådant utpressningsförsök skulle lyckas.

Den ukrainske ambassadören tackade för allt stöd landet fått från Sveriges regering, riksdag, organisationer, företag och privatpersoner. Inte bara ekonomiskt, militärt och moraliskt stöd som ges direkt till Ukraina, utan även husrum och jobb som ges till ukrainare som kommer till Sverige. Men som LRFs ordförande Palle Borgström invände är det egentligen vi som ska tacka ukrainarna för att de försvarar demokratin och självbestämmandet i Europa.

Maten har än en gång blivit storpolitik och vapen i en konflikt, och offren i detta cyniska maktspel är inte bara den ukrainska befolkningen, utan andra värnlösa människor långt från både ryskt och ukrainskt territorium. Det svenska bönder nu bäst kan göra för att stödja Ukraina och resten av världen är att fortsätta att producera högklassig mat.

LÄS MER: Brist på mat är en säkerhetspolitisk risk

LÄS MER: Företag fungerar i Ukraina - en del av dem är svenska

LYSSNA: Det är rent barbari det vi ser på marken just nu