Max avbryter samarbetet med Djurens rätt

Max Burgers avbryter införandet av en planerad veganmärkning från Djurens rätt. Detta eftersom att ”vissa associationer runt organisationen bakom märkningen lett till starka negativa reaktioner”, enligt Christoffer Bergfors, vice koncernchef på Max.

Hamburgerkedjan fick hård kritik när de i veckan gick ut med att de skulle samarbeta med Djurens rätt. Nu har samarbetet avbrutits.
Hamburgerkedjan fick hård kritik när de i veckan gick ut med att de skulle samarbeta med Djurens rätt. Nu har samarbetet avbrutits. FOTO: MOSTPHOTOS

Hamburgerkedjan fick hård kritik från flera håll när de i veckan gick ut med att de skulle samarbeta med organisationen Djurens rätt för att använda deras veganmärkning 100 % VEGANSKT.

Tidigare har Ica avbrutit samverkan med Djurens rätt efter att det framkommit att medlemmar har trakasserat och hotat bönder. SVT Nyheter granskade i februari Djurens rätt, och visade bland annat att flera personer anställda av organisationen tidigare har begått brott.

Hård kritik från flera håll

Bland de som riktat kritik mot Max planer på att samarbeta med Djurens rätt finns Land Landbruks politiska chefredaktör Lena Johansson, som på sin blogg En fot i myllan undrade hur ägarna tänkt. Likaså har Rickars Axdorff i sin blogg Södra Dylta och Katarina Cumselius, som driver bloggen Jakten på den svenska maten, gått hårt åt Max.

”Starka negativa reaktioner"

Enligt Christoffer Bergfors så var företagets ambition att leta efter en märkning för de veganska produkterna för att göra det tydligare för gästerna.

Dock har ”vissa associationer runt organisationen bakom märkningen lett till starka negativa reaktioner” och nu väljer man därför att inte införa veganmärkningen från Djurens Rätt.

– I vår dialog med de som ligger bakom märkningen, Djurens Rätt, har det varit mycket tydligt att de tar starkt avstånd från olagliga aktiviteter. Vi har dock ändå landat i att avbryta just den här veganmärkningen, säger Christoffer Bergfors i ett pressmeddelande.

Där skriver han även att Max kommer fortsätta att jobba för att göra det enklare för gästen att göra klimatmedvetna val.

Djurens rätt beklagar beslutet

– Vi har haft en dialog med Max under lång tid och vi har haft den gemensamma övertygelsen om att fler lättillgängliga gröna alternativ är vägen framåt, så det är verkligen tråkigt att Max nu avbryter arbetet med märkningen som skulle kunna åstadkomma just detta för konsumenterna, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt, på organisationens hemsida.

Läs mer: ”Max i samarbete med Djurens rätt - hur tänkte de där?”

Läs mer: Ica hoppar av Vegovision